Vanaf 20 mei start een marktonderzoek op verschillende locaties aan de Maas. De organisatoren willen graag weten hoe bewoners en bezoekers tegenover lokale voedselproductie in het landschap staan, hoe zij de rol van de landbouw daarin waarderen, en hoe ze voedsel in de Maasvallei graag zouden willen beleven in de toekomst.
Marktonderzoek
Het RivierPark Maasvallei strekt zich uit aan beide oevers van de Maas tussen Maastricht en Kessenich. Laura Olaerts, gedeputeerde voor Toerisme en voorzitter van de stuurgroep, legt uit: “deze regio is niet alleen van tel voor water en natuur, maar is ook een populaire regio voor wandelaars en fietsers die van het landschap komen genieten. Als Provincie Limburg zien wij hier een gigantisch potentieel om hen ook van lokaal voedsel te laten genieten of hen er alleszins nauwer bij te betrekken.”
“Naast water, natuur en de Maasdorpjes is er namelijk heel wat landbouw aanwezig in deze vallei – al eeuwenlang is dit trouwens een vruchtbare plek,” duidt gedeputeerde Inge Moors bevoegd voor Landbouw en Platteland. Vandaar dat het RivierPark Maasvallei ook wil bijdragen aan een toekomstgericht landbouwlandschap waarin de band tussen mens, voedsel en omgeving opnieuw versterkt wordt.
Voedsellandschap
Wat we eten, waar het vandaan komt en wie het produceert is in het landschap niet altijd even zichtbaar of te beleven. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden om in de Maasvallei een “voedsellandschap” te ontwikkelen: een aantrekkelijk, zichtbaar en kwalitatief landschap waarin landbouwers een centrale, gewaardeerde rol spelen en waarin de verbondenheid met landbouw en voedselproductie opnieuw tastbaar wordt – voor inwoners én bezoekers.
Voorbeelden zijn automaten met streekproducten, een voedsel-leerpad, een boerenmarkt of rustplekken tussen de velden met info over wat er wordt geteeld. Het idee van een “voedsellandschap” ontstond enkele jaren geleden bij Boerenbond en de VLM (Vlaamse Landmaatschappij). Daarom stappen beide organisaties mee in. VLM kan met haar instrument ‘landinrichting’ in een latere fase ook delen uitvoeren op het terrein. De resultaten vormen input voor landinrichting Maasvallei Fase 2. Ook Agropolis, die in de Maasvallei gelegen is en de toekomst van agrofood mee ontwikkelt, vervoegde het partnerschap.
QR-codes en enquêteurs
Of er vraag is naar meer beleving rond voedsel, en op welke manier dan, wordt nu dus onderzocht in het marktonderzoek. In een eerste fase zullen de inwoners, bezoekers en de toeristische sector bevraagd worden. Inwoners krijgen de mogelijkheid om hun mening te geven door het scannen van een QR-code in het gemeentelijk infoblad of het Maasblad. Op een 10-tal drukbezochte locaties komt een buitenplakkaat, zoals de veerpontjes en een aantal (dorps)pleinen. Aanvullend zullen posters worden opgehangen in de openbare gebouwen en horecazaken. Deelnemen aan het marktonderzoek kan bovendien ook door een bezoek te brengen aan de website van het RivierPark Maasvallei. Daarnaast zullen in de tweede helft van juni ook enquêteurs postvatten op 6 plekken aan beide oevers van de Maas om mensen rechtstreeks te benaderen. Zo hopen de organisatoren minstens 800 mensen te kunnen bevragen.
De eerste fase van het marktonderzoek zal plaatsvinden van 20 mei tot eind september. De inzichten uit deze eerste fase vormen een belangrijke basis voor de volgende stap: een bevraging van de landbouwers en het bespreken van de resultaten met hen. Dat staat op de planning voor het najaar. Voor hen is het belangrijk om eerst de mening van de omgeving te kennen, om zich dan te kunnen buigen over kansen of verdienmodellen die daarbij aansluiten, zo wist Boerenbond. Het totale marktonderzoek moet begin 2026 klaar zijn.