woensdag, juni 19, 2024
HomeKinrooiKinrooi streeft naar een interne organisatieverbetering na auditrapport

Kinrooi streeft naar een interne organisatieverbetering na auditrapport

Eind vorig jaar startte in Kinrooi een Audit Vlaanderen, een onafhankelijk en objectief onderzoek naar de gemeentelijke organisatie. Het betreft geen onderzoek over personen maar een momentopname van hoe de gemeente omgaat met organisatiebeheersing en de daaraan verbonden risico’s. Ondanks het feit dat Kinrooi een performante organisatie is in de praktijk, zijn er op het vlak van risicobeheersing wel wat aanbevelingen opgelijst door Vlaanderen.

Burgemeester Wim Rutten: “Het doel van Audit Vlaanderen is de werking van de organisatie verbeteren door risico’s in kaart te brengen en door verbeterpunten voor te stellen. Iedere stad of gemeente heeft zich te houden aan het Vlaams decreet en ondergaat gemiddeld om de zeven jaar zo’n onderzoek. In Kinrooi gebeurde dat in 2016. In september 2023 werd een nieuwe audit opgestart.”

De 10 punten van de audit
Vlaanderen heeft verschillende soorten onderzoeken. Deze keer ging het over een organisatie-audit waarbij men volgens een tiental thema’s op onderzoek uitgaat:
1 doelstellingen en procesmanagement
2 belanghebbendenmanagement
3 monitoring
4 financieel management
5 organisatiestructuur
6 personeelsbeleid
7 organisatiecultuur
8 informatie en communicatie
9 facilitaire middelen, opdrachten en contracten
10 informatie- en communicatietechnologie

Alle punten krijgen dan het etiket of het onbestaand, ad hoc, gestructureerd of beheerst te zijn.

Informatie over Kinrooi
Schepen van communicatie Peter Nies: “Na de opstart begonnen de onderzoekers met allerhande info over de gemeente op te vragen. Diverse personeelsleden werden ook geïnterviewd. Dit gebeurde allemaal eind 2023. Op 20 februari 2024 ontving de gemeente een eerste ontwerprapport. In juni zal het volledige onderzoeksrapport bekend gemaakt worden. Als relatief kleine organisatie merken we dat er werk aan de winkel is wat betreft het beheersen van diverse risico’s. Er zou heel wat fout kunnen lopen in de praktijk – dergelijke risico’s wil Vlaanderen natuurlijk vermijden – maar in de praktijk doet iedereen zijn uiterste best voor de inwoners van Kinrooi, die we allemaal als onze klanten zien. Dat neemt niet weg dat de gemeente op korte en lange termijn aan de slag zal gaan met de aanbevelingen uit de audit. Door de juiste manier van organiseren, goede werkwijzen en goede communicatie streven we zo naar een gemeente die nog beter zal functioneren en waar de risico’s onder controle zijn.”

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties