zondag, mei 19, 2024
HomeKinrooiFinanciële denkoefening zorgt voor een kunstgras voetbalveld in Kinrooi

Financiële denkoefening zorgt voor een kunstgras voetbalveld in Kinrooi

Verschillende dossiers tijdens de gemeenteraad van 6 mei 2024 hadden te maken met een toekomstig kunstgrasveld in de gemeente Kinrooi. Dat zal er komen bij voetbalclub FC Maasland NO die al jaren te kennen geeft daar nood aan te hebben. De gemeente zal zich borgstellen voor het investeringskrediet en gedurende tien jaar een exploitatiesubsidie toekennen aan FC Maasland NO. Tegelijkertijd zijn er verschillende samenwerkingsovereenkomsten goedgekeurd die kostenbesparend zullen zijn voor de gemeente omdat twee recreatieve voetbalclubs naar andere terreinen over zullen gaan.

Schepen van sport Mark Hoedemakers: “FC Maasland NO heeft al verschillende jaren te kennen gegeven dat er nood is aan een kunstgrasveld. Omwille van de goede jeugdwerking kreeg de club in 2015 het provinciaal label van opleidingsclub. Met 250 jeugdspelers, 120 senioren, een G-team en een wandelvoetbalteam is het één van de grootste clubs in het noordoosten van Limburg. De laatste jaren stoot de club op haar limieten. De slechte weersomstandigheden – langdurige droogte enerzijds of te intense regenval anderzijds, om van sneeuw nog niet te spreken – zorgen er (te) vaak voor dat er wedstrijden afgelast moeten worden. Om het sportaanbod op peil te kunnen houden, is de investering voor een kunstgrasveld nodig maar de club is niet in staat om deze zelf te dragen.”

Schepen van financiën Wim Swennen: “Omdat we als gemeente niet zomaar een kunstgrasveld kunnen sponsoren, ging er een grondige denkoefening vooraf aan deze beslissingen. Het investeringsbedrag voor het kunstgrasveld bedraagt 365.000 exclusief BTW of ruim 441.000 euro in totaal. FC Maasland NO sluit hiervoor een lening af bij de bank over toen jaar maar de bank eist een gemeentelijke borgstelling. De gemeenteraad keurde daarom een borgstelling van 436.000 euro goed. Om de investering te kunnen betalen, werd daarnaast ook beslist om een jaarlijkse exploitatiesubsidie van 40.000 euro toe te kennen aan de voetbalclub voor een periode van 10 jaar. Voor de gemeente Kinrooi is dit niet zomaar een financiële steun naar de club. Er zijn enkele subsidievoorwaarden vervat in diverse samenwerkingsovereenkomsten zodat de gemeente op andere voetbalterreinen om en bij de 250.000 zal besparen in de komende tien jaar.”

Het einde van de gemeentelijke voetbalterreinen Dennenbos
Schepen van sport Mark Hoedemakers: “De gemeente wenst de eigen voetbalterreinen Dennenbos, gelegen achter het gemeentehuis, af te bouwen. Deze terreinen worden momenteel gebruikt door twee recreatie voetbalploegen, met name FC De Broekduivels en Excelsior Hees. De afschaffing van Dennenbos betekent echter niet het einde van deze clubs. FC De Broekduivels zal uitwijken naar de terreinen van Hoger Op Molenbeersel. Excelsior Hees zal op termijn terecht kunnen op de terreinen van FC Maasland NO. Al deze elementen zijn vervat in de samenwerkingsovereenkomsten tussen de diverse partijen. Het stopzetten van Dennenbos betekent voor de gemeente een kostenbesparing waardoor de eigenlijke exploitatiesubsidie nog maar de helft is. Op dit moment gaat er bijvoorbeeld jaarlijks 20 à 25.000 euro naar het onderhoud en in stand houden van de gemeentelijke voetbalterreinen Dennenbos. Het spreekt voor zicht dat deze onkosten wegvallen bij de afschaffing van de terreinen en de komst van het kunstgrasveld. Verder zal Hoger Op Molenbeersel als compensatie een aantal materialen van Dennenbos kosteloos overnemen van de gemeente. Zo zal de led-verlichting van Dennenbos gerecupereerd worden voor de belichting van het A-terrein bij HOM.”

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties