woensdag, juni 19, 2024
HomeBreeBreese Kinderklimaatraad gaat voor minder afval

Breese Kinderklimaatraad gaat voor minder afval

Minder papier, vaker met de fiets verplaatsen, of een warme trui aan naar school. Volwassenen zijn begaan met het klimaat, maar ook bij kinderen en jongeren zijn milieu en klimaat belangrijke onderwerpen. Vandaar dat in 2019 de Breese Kinderklimaatraad werd opgericht. Het afgelopen schooljaar kregen de kinderen zelf het woord en lieten ze weten waarover ze wakker liggen. Ze namen zelf actie en brengen hun advies uit rond klimaataangelegenheden aan het stadsbestuur. Op maandagmiddag 27 mei presenteerde de Kinderklimaatraad hun resultaten in de raadzaal van het stadhuis en op het terrein.

Van globale problematiek naar lokale actie
“Klimaatverandering is een wereldwijd probleem dat ook kinderen niet ontgaat,” licht Liesbeth Van der Auwera (burgemeester, bevoegd voor klimaat) toe. “Vandaar de oprichting van de Kinderklimaatraad. Door even stil te staan bij hun eigen gedrag en invloed op de wereld rondom hen, ontwikkelen kinderen de reflex om op lange termijn op een duurzame manier in het leven te staan. Daarnaast krijgen ze de kans om hun stem te laten horen en concrete klimaatacties op poten te zetten.”

Tijdens de eerste Kinderklimaatraad van dit schooljaar lieten de 13 aanwezige leerlingen van de GO! Klimaatschool en Don Bosco Gerdingen weten van welke klimaatthema’s zij wakkerliggen. De allergrootste zorgen maakten zij zich over de natuur, afval, de opwarming van de aarde en luchtvervuiling. Maar hoe vertaal je nu deze ‘grote-mensen-problemen’ naar concrete acties? Ook daar dachten ze over na.

Brainstormsessies
Jo Vandersteegen (schepen van milieu) was aanwezig op een brainstormsessie en stond te kijken van de ideeën die de kinderen bedachten. “Klimaat is een thema waar we allemaal ons steentje aan moeten bijdragen. Het feit dat jonge kinderen hier al zo fel mee bezig zijn, is al een duidelijk signaal dat het ‘vijf voor twaalf’ is. Gelukkig hadden de leden ook héél veel inspiratie om samen oplossingen te bedenken!”

De leerlingen dachten onder andere aan meer (speel)groen, ze vonden dat bedrijven meer
verantwoordelijkheid moeten nemen en zo veel mogelijk herbruikbare verpakkingen zou moeten gebruiken. Ook vond de Kinderklimaatraad het belangrijk om zelf zo weinig mogelijk afval te produceren en zo veel mogelijk afval in de vuilbakken te krijgen zodat het gerecycleerd kan worden.

Concrete oplossingen
Het bleef niet bij brainstormen en babbelen over het klimaat. De Breese Kinderklimaatraad bedacht met 3 positieve en concrete acties die een verschil maken, op hun eigen school, stad en zelfs wereldwijd!

Ze willen hun speelplaatsen proper houden en inzetten op afval voorkomen. Rondslingerende verpakkingen of papiertjes zijn verleden tijd als je een koekendoosje gebruikt in plaats van individuele plastic verpakkingen. Mario Knippenberg (schepen van milieu) legt de eerste actie even uit: “We delen een gratis koekendoosje uit aan alle Breese kleuters en leerlingen van de lagere school. De Kinderklimaatraad dacht na over de look van het doosje, en over de slogan die er op gedrukt werd!”

Om zwerfvuil tegen te gaan bedacht de Kinderklimaatraad dat vuilbakken best wel wat aantrekkelijker mogen, zodat mensen aangemoedigd worden om afval in leuke vuilbakken te gooien, en niet langer op straat. Tijdens een werksessie lieten de leden hun creativiteit de vrije loop en ontworpen ze zelf coole vuilbakbestickering die op heel wat plaatsen in Bree en deelgemeentes te zien zal zijn! Zowel het koekendoosje als de bestickering werden in primeur getoond op de Kinderklimaatraad van 27 mei.

Als extraatje wisten de leerlingen van Don Bosco te vertellen dat zij via hun leerlingenraad leerlingen, ouders en personeelsleden aanmoedigen om Ecosia als zoekmachine te gebruiken.
Voor elke 50 zoekopdrachten die gebeuren, plant Ecosia een boom! Ecosia is wereldwijd de grootste boomplantbeweging, ze planten steeds verschillende inheemse boomsoorten op de plaatsen waar ze het hardst nodig zijn. De Kinderklimaatraad wil dit ook buiten de schoolpoorten promoten naar het “grote publiek”. Daarom werd er in stadsmagazine Klets! een artikel aan gewijd zodat nog meer Breëenaren op de hoogte zijn!

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties