woensdag, juni 19, 2024
HomeBree15 jaar Vlasroterbeek – ondertekening klimaatcharter

15 jaar Vlasroterbeek – ondertekening klimaatcharter

Vijftien jaar geleden opende stad Bree samen met vele partners het educatief reservaatje Vlasroterbeek. Tijd om terug te blikken én vooruit te kijken! Vrijdag 17 mei werd dit gebeuren gevierd en werden in Bree nieuwe partnerschappen en engagementen aangegaan voor natuur en klimaat.

Waardevolle natuur
Achter het bebouwd gebied van de scholencampus op de Houborn bevindt zich een klein natuurpareltje: het gebied Vlasroterbeek. Dit kleine stukje natuur heeft gedurende de jaren vele harten weten te veroveren met zijn schoonheid, diversiteit en rustgevende sfeer. Water speelt een belangrijke rol in dit gebied op de rand van het Kempens Plateau. Op de steilrand bevindt zich een kwelgebied en de Vlasroterbeek kreeg hier de ruimte om opnieuw te meanderen door dit gebied.

Samenwerking met scholen
De Vlasroterbeek is een belangrijke leerplek rond milieu en natuur voor Breese scholen. Leerlingen helpen hier met het natuurbeheer in de praktijk én maken dankbaar gebruik van de infrastructuur tijdens educatieve uitstappen. Dankzij de poel met bijhorende vlonder en plankenpaden kunnen leerlingen de voeten droog houden tijdens water- en natuuronderzoeksopdrachten.

“Vandaag zien we dan ook de leerlingen van Don Bosco Gerdingen veldwerk doen op het terrein in het kader van hun MOS-werking,” wijst schepen van Milieu Mario Knippenberg aan. “We zijn heel blij dat zij hier jaarlijks hard en goed komen werken onder het toeziend oog van onze vrijwilliger Leo. Het is een mooie win-win: onze reservaat wordt onderhouden en de bewustwording rond klimaatdoelstellingen wordt aangewakkerd bij de betrokkenen die de handen uit de mouwen steken.”

Natuur- én klimaateducatie
“We hebben hier de afgelopen 15 jaar ontelbaar veel leerlingen mogen verwelkomen. In dat opzicht is dit gebied een echte bron van inspiratie voor velen. Natuur en klimaat hangen sterk samen en dit jubileum is het perfecte moment om in het kader van klimaateducatie een stapje verder te gaan in ons partnerschap met de Breese scholen,” vertelt burgemeester Liesbeth Van der Auwera trots. “Vandaar dat hier vandaag het charter wordt getekend voor de eerste Breese Klimaatbende. Dat moet gevierd worden!”

De 10 Breese scholen De Boemerang, De Kei, Don Bosco Gerdingen, GO! Atheneum en GO! Klimaatschool gaan samen met het stadsbestuur van Bree en het project MOS Limburg samen de strijd aan tegen de klimaatverandering! Dit educatief partnerschap is een haalbaar traject van 1 schooljaar (dus van sept ‘24 tem juni ’25) waarbij de deelnemende klassen (van de 3de graad lager onderwijs en 1ste graad secundair onderwijs) door middel van haalbare onderzoeksactiviteiten zorgen voor minder CO2 in Bree en dus méér propere lucht, méér lokale en gezonde voeding, meer bomen…

Multifunctioneel gebied
Gedeputeerde voor Milieu en Natuur Bert Lambrechts: “We zijn trots dat we als partner hebben meegewerkt om dit gebied multifunctioneel in te richten voor natuur, biodiversiteit én voor beleving en educatie. Het is via deze verankering dat we maatschappelijk draagvlak creëren. Om jonge enthousiastelingen bewust te maken van het belang van fauna en flora, is er geen betere manier dan ze de handen vuil te laten maken en de natuur van dichtbij te laten beleven.”

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties