zondag, mei 19, 2024
HomeKinrooiSubsidie voor huur kogelvangers voor de Kinrooise schutterijen

Subsidie voor huur kogelvangers voor de Kinrooise schutterijen

Ondanks een terugloop van het aantal schuttersverenigingen, blijft Kinrooi dé schuttersgemeente van Belgisch-Limburg. Het gemeentebestuur wil dit stukje folklore ondersteunen door een subsidie voor de huur van kogelvangers te lanceren bij grote wedstrijden en door tegelijk een signaal te geven aan de OLS-federatie om hier ook actie in te ondernemen.

Schepen van cultuur Mark Hoedemakers: “Iedere schutterij – in Kinrooi zijn er momenteel nog zes van de negen actief – heeft wel één of twee kogelvangers op het terrein staan. Gezien de strenge wetgeving met betrekking tot de loden bölkes kan dat niet anders. Bij een groter schutterstreffen wordt er echter op meerdere bomen geschoten en stelt zich een probleem. Bijkomende kogelvangers moeten dan gehuurd worden. Dat is direct een zware extra kost voor een schietwedstrijd. Op die manier kreeg de gemeente het verzoek of we daar geen financiële tussenkomst voor kunnen voorzien.”

Schepen van financiën Wim Swennen: “Kinrooise schutterijen die een bondsfeest organiseren, kunnen voortaan dus rekenen op een nieuwe subsidie. Na het voorleggen van het bewijs van de huur, mag de schutterij zich verwachten aan een tussenkomst van 500 euro. Dat dekt zeker niet de volledige kosten van de huur maar toont wel de goede wil van de gemeente om een steentje – of bölke – bij te dragen aan dit immaterieel cultureel erfgoed. De tussenkomst is enkel mogelijk als het een activiteit is op het grondgebied van Kinrooi en als er verschillende verenigingen aan deelnemen. Hopelijk is deze subsidie ook een signaal aan de OLS-federatie om op een of andere manier de schutterijen te ondersteunen bij de huur van de kogelvangers.”

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties