maandag, april 15, 2024
HomeBreeSloop oud ziekenhuis Bree

Sloop oud ziekenhuis Bree

De laatste restanten van het oud ziekenhuis aan de Rode Kruislaan in Bree zullen binnenkort verdwijnen. Deze worden vanaf 2 april 2024 vakkundig gesloopt en afgevoerd. Minimale impact, maximaal opgeruimd voor de volgende stap. Het stadsbestuur kijkt uit naar de bouw van het nieuwe sportcomplex de Weeg op deze plek. Ook daar zullen de eerste werkzaamheden in het kort van start gaan.

Voorbereidende werken

Eind maart kan je al de eerste beweging op de site spotten. Dan begint de aannemer met de voorbereidende werken: de werfinrichting en het leegmaken van het gebouw. Eerst wordt asbest die beperkt aanwezig is, professioneel verwijderd. Daarna wordt het interieur totaal gestript: gyproc, schrijnwerk, glas, gordijnen, afval door krakers: alles moet weg voor een zo proper mogelijk startpunt.

Sloop en heropbouw
Vanaf 2 april komen de grote machines in actie. Een graafkraan met knijper zorgt er voor dat alle materiaal kapotgemaakt en opgeladen wordt. Zware betonelementen worden met de grote kniptang of andere hulpstukken fijn gemaakt. Het betonskelet, ijzersterke funderingen en vloeren, alles breekt ter plaatse voor ieders ogen af en wordt daarna gescheiden afgevoerd.

Tegelijkertijd zal men zien dat aan de andere kant van de site een andere aannemer zal starten met de bouw van de atletiekpiste. Men combineert qua timing dus zowel afbraak als opbouw met elkaar!

Extra verkeer
Al deze werkzaamheden brengen extra (zwaar) verkeer naar deze site. Het stadsbestuur zet in op het beperken van de hinder. De verkeerssituatie voor bezoekers van Practimed, de kinderopvang, de scholen en de woningen van De Houborn blijft ongewijzigd.

Voor fietsers benadrukt men om de veilige fietsroute langs De Houborn te gebruiken, en niet de route langs de Rode Kruislaan en de Sint-Jacobstraat. Daar zal meer werfverkeer passeren, en men wil vermijden dat fietsers en vrachtwagens elkaar kruisen.

Verder zal het vrachtverkeer niet rijden tijdens het spitsuur ‘s ochtends en ’s avonds. Dan is het immers net het drukke moment voor het schoolverkeer.

Parking nog beschikbaar tot zomer 2024
De oude parking achter het ziekenhuis wordt in een latere fase ook opgebroken en afgevoerd, maar dat is nog niet voor nu meteen.
Omdat er intensief gebruik gemaakt wordt van deze parking, wacht men hier zo lang mogelijk mee. Dat wil zeggen dat dit niet samen met de sloop van de gebouwen nu in het voorjaar op de planning staat, maar wel zo kort mogelijk voor de start van de bouw van het nieuwe gebouwencomplex (zomer 2024 – onder voorbehoud). Tijdens de sloop van het oud ziekenhuis blijft doorgaand verkeer mogelijk en deze parking ook bruikbaar.

Wat met de lindebomen?
Het stadsbestuur krijgt regelmatig de vraag wat er met de lindebomen gebeurde die aan het ziekenhuis stonden. Z hadden deze graag mee verplant, maar na wortelonderzoek bleek dat deze bomen niet zonder voorbereiding omgeplant konden worden. Grote bomen die je wil verplanten, moet je namelijk enkele jaren voorbereiden om ze op een kwalitatieve manier naar een andere plaats te brengen. De enige oplossing was dus om deze bomen om te kappen.

De bomen die niet in de werfzone liggen, krijgen tijdens de bouwwerkzaamheden de beste beschermingsmaatregelen en worden voorbereid om, als het park achter een paar jaar wordt aangelegd, op een deskundige manier verplant te worden.

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties