woensdag, juni 19, 2024
HomeRegioInvestituur in de ‘Soevereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg

Investituur in de ‘Soevereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg

Afgelopen zondag, 21 januari vond in het Nederlandse Helden de jaarlijkse investituur in de ‘Soevereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de Heilige Sebastianus’ plaats. Bij de 25 gedecoreerden hoorden dit jaar 7 Belgische Limburgers zijnde Harry Gijbels (Sint-Laurentius Bocholt), Roger Weetjens (Sint-Elisabeth Stokkem), Roger Boons (Sint-Jozefgilde Lommel), Bert Jansen en René Winters (beiden van Sint-Anna Achel) en Sonja Creemers (bond van schutterijen Maas en Kempen).

Sinds 1980 vindt jaarlijks rond 20 januari, de feestdag van de Heilige Sebastianus, de plechtige benoeming plaats van nieuwe leden van de Orde. Ten overstaan van de Grootmeester van de Orde leggen de nieuwe leden de belofte af en beloven zij zich in te zetten voor Outer, Haerdt en Troon. Outer staat voor kerk en geestelijke overtuiging, Haerdt voor gezin en maatschappijen materieel erfgoed en Troon voor het geestelijke en niet geestelijke gezag. Personen die zich op bijzondere wijze voor het schutters- en gildewezen in de beide Limburgen verdienstelijk hadden gemaakt worden door hun vereniging voorgedragen om opgenomen te worden. Met advies van hun schuttersbond en na goedkeuring door het kapittel worden de voorgedragenen tijdens een eucharistieviering opgenomen in de Orde. Bij een opname hoort een onderscheiding en diploma.

De eerstvolgende investituur vindt plaats op zondag, 26 januari 2025 te Bree in samenwerking met Die Jonghe Companie St. Catharina Beeck 1632.

Foto met zwaard: Sonja Creemers, een persoon van Achel (rode kniebroek), Roger Weetjens (donkerblauwe kepie met rood lint) en Harry Gijbels (grijze broek en hoed, witte mouwen).

Foto’s: Marilou Pepels en van Jeanny Friedrichs

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties