zondag, juli 14, 2024
HomeKinrooiInwoners Kessenich schenken muziekstuk aan 125-jarige Sint-Martinuskerk

Inwoners Kessenich schenken muziekstuk aan 125-jarige Sint-Martinuskerk

Het eerste januariweekend staat de 125-jarige Sint-Martinuskerk van Kessenich (1898-2023) bol van de muzikale bedrijvigheid. Hiervoor tekent de Koninklijke Fanfare De Vriendenkring Kessenich, bijgestaan door twee professionele musicalacteurs. Het compleet authentieke musicalspektakel ‘Hosanna’ brengt hulde aan ‘den baron’, laatste vrijheer van Kessenich (1826-1910) en adellijke telg van het geslacht Michiels van Kessenich. Dankzij de steun van Willem Joseph Hendrik Hubert baron Michiels van Kessenich werd de Sint-Martinuskerk een regelrechte parel.

De voorstelling ‘Hosanna’ geldt als sluitstuk van de viering 125 jaar Sint-Martinuskerk Kessenich. Dit showspel heeft alle ingrediënten van een rasechte musical: livemuziek door KF De Vriendenkring én livezang en acteerspel door een duo geschoolde vakmensen, met name Reile Henckens uit Aldeneik (Maaseik) en Mathieu Bekaert uit Gent. Gedurende drie avonden kan iedereen zich tegoed doen aan Hosanna, een uniek muzikaal verhaal waarin de musicalartiesten, samen met KF De Vriendenkring, de geschiedenis van de laatste baron van Kessenich vertellen.

Onder meer het rijkelijke leven en de celebritystatus van de baron komen aan bod. Hij was ontegensprekelijk een levensgenieter, maar had ook veel zakelijk inzicht en een groot hart voor de minderen in de samenleving. Zijn steun aan de armen en aan allerlei goede werken is onmiskenbaar. Ondanks zijn zwak voor vrouwelijk schoon bleef baron Michiels ongehuwd. Gedurende de zomermaanden settelde hij zich in kasteel Borgitter, gelegen aan de rand van het dorp. Hij stierf in 1910 en werd begraven in de grafkelder op de Berg, tegenover de Sint-Martinuskerk in hartje Kessenich.

De jonkheer maakte tal van reizen en pende daarvan verslagen neer in het Frans. Die stukken bleven bewaard. Bekaert, de vertolker van baron Michiels, spreekt tijdens de nieuwjaarsconcerten met een nogal zware Franse tongval. Henckens kruipt onder meer in de huid van een heraut, jonkvrouw Eugenie Michiels van Kessenich en een meisje van plezier. Als heraut drukt Henckens zich stelselmatig uit in het Oudnederlands.

Met Hosanna gaat tijdens de muzikale presentaties een gloednieuwe compositie in wereldpremière. “De Belgische componist Simon Van Hoecke kreeg de opdracht een muziekstuk te schrijven met als titel Hosanna”, verduidelijkt Ruud Hawinkel, lid van de muziekcommissie. “De fanfare wilde graag namens het hele dorp een geschenk geven aan de jarige kerk. De dorpsbewoners konden in allerlei formules één of meerdere maten kopen en zo hun naam voor eeuwig aan het werk verbinden. De Kessenichenaren hebben aldus via een crowdfunding zelf de 200 maten gesponsord.”
Toon Rutten fungeert als dirigent van KF De Vriendenkring Kessenich. Het spektakel duurt circa twee uur. Het originele scenario kreeg vorm in een enig draaiboek van 12 pagina’s. Tijdens de opvoeringen zijn onder andere werken van Chopin, Bocook en Rossini te beluisteren. Ook zangnummers uit diverse musicals worden vertolkt.

De voorstellingen: vrijdag 5/1/2024 om 20 uur, zaterdag 6/1/2024 om 20 uur en zondag 7/1/2024 om 17 uur. Prijs per show: 17,50 euro voor volwassenen, 10 euro voor kinderen, jonger dan 12 jaar.
Tickets en info: www.devriendenkring.be

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties