woensdag, juni 19, 2024
HomeRegioHet Maasland doorheen de eeuwen

Het Maasland doorheen de eeuwen

Het Maasland is onlosmakelijk met de geschiedenis van Weert verbonden. Zo werd Weert in op 21 september 1062 voor het eerst genoemd, samen met het Maaslandse Dilsen. De diepere historie van het Maasland wordt maandag 4 december verder uitgediept tijdens een lezing van Frans Medaer.

Het Maasland
De benaming het Maasland of Maasvallei wordt in deze lezing gebezigd voor het smalle, laaggelegen gebied langs de Maas tussen Lanaken in Belgisch Limburg en Thorn in Nederlands Limburg. De Maas scheidt dan wel fysiek de beide Limburgen maar niet de bevolking. In sociaal en cultureel opzicht zijn er veel overeenkomsten tussen de inwoners van deze regio. Hoewel het dialect plaatselijk enigszins kan verschillen, kunnen de bewoners elkaar zonder problemen verstaan. Ook in religieus opzicht is er sprake van een zekere eenheid, zeker tot voor kort.

Frans Medaer zal de aanwezigen aan de hand van dia`s en anekdotes verhalen over de geschiedenis van deze streek. Beginnend met de oertijd zal hij ons door de eeuwen heen gidsen met aandacht voor de Eburonen, de Romeinen, de Franken, Karel de Grote, het graafschap Loon, het prinsbisdom Luik, de Franse tijd, de Hollandse periode en de beide wereldoorlogen. Ook zal hij aandacht besteden aan de waterwegen, de Maas en de kanalen.
Zijn lezing is geen opsomming van feiten. De geschiedenis wordt verteld aan de hand van lokale verhalen met een verbindend karakter over echte mensen. Daarin staat de mens met zijn waarden en overtuigingen centraal.
Hij zal zijn lezing besluiten met zijn ‘Boodschap voor een Betere Wereld’; een boodschap die al in honderden talen en dialecten verpreid is.

De spreker
Frans Medaer is afkomstig uit Lanklaar. Hij was leraar Frans, geschiedenis en Latijn bij de Kruisheren te Neeroeteren en later directeur van die school. Na zijn pensionering heeft hij veel activiteiten ontplooid, onder meer op het gebied van geschiedenis, heemkunde en muziek. Hij is een veel gevraagd spreker.
Op 17 augustus van dit jaar was hij een van de sprekers op het mini-symposium ‘Het verhaal over het kanaal’ (geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart) te Bocholt.

Foto: Jacq Duijf

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties