maandag, april 15, 2024
HomeRegioWandeling Braakliggend terrein Boshoverbeek -Scholtissenhof

Wandeling Braakliggend terrein Boshoverbeek -Scholtissenhof

Het voormalig Philipsterrein met de Scholtissenhof ín Weert ligt momenteel nog braak. Een projectontwikkelaar is al een tijdje bezig met de voorbereiding voor de bouw van twee megaloodsen. Afgelopen woensdag keerde de gemeenteraad Weert zich unaniem tegen de vestiging van logistieke centra van deze omvang in dit gebied. Het terrein is in afwachting van nieuwe ontwikkelingen.

Minder bekend is dat verleden jaar in opdracht van de toenmalige grondeigenaar archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden naar de grachten en fundamenten van het Heerenhuis Boshoven beter bekend als de Scholtissenhof. Deze hoeve Boshoven was een heel markant punt aan de Weertbeek op de flanken van het ‘Eiland van Weert’. Eeuwenlang oriënteerden passanten, voerlieden en legertroepen zich op de Hof van de adellijke schoutenfamilie Costerius.

Om de aandacht te vestigen op de landschappelijke en historische waarde van dit eeuwenoude doorgangsgebied organiseert de Boshoverbeek een excursie langs het braakliggend terrein. De Boshoverbeek ligt in een historische driehoek tussen het grafheuvelcomplex het kanaal, de spoorlijn, IJzeren Man en Van Horne-kazerne.

Tot de jaren zestig was d’n Hoôf, zoals het ‘op de Beek’ werd genoemd een van de meest markante landgoederen van Weert. Het was als ‘Hof’ eigendom van de schouten familie Costerius de Boschoven. Naast de Hof van Boshoven bezat deze adellijke familie andere grote hoeves op strategische plekken zoals de Vrouwenhof op Leuken én Krang in Swartbroek. Als plaatsvervanger van de Heer van Weert en de handhavers van orde en gezag zetten zij tot de Franse tijd een belangrijke stempel op de stad en regio.

In een rondwandeling langs de Uilenweg, Industriekade, Havenweg en Kazernelaan wordt stilgestaan bij het eigene, het verhaal en de betekenis van dit gebied van en vóór Weert.
Het gebied heeft in de loop der eeuwen enorm veel dynamiek gekend: met de aanleg van het hof; Als doorgangsgebied naar de grafheuvels én gemeentelijk beheerde heide en peelgebieden. Op de as tussen boerenschansen en bedevaartplaatsen; Met de aanleg van het kanaal, de spoorlijnen en de IJzeren Man; en de bouw van de Van Hornekazerne én Peel-Raamstelling. Tot de komst van de grote bedrijven als Philips, de Industriehaven en de Finnbrood-fabriek die op drijfzand werd gebouwd.

Rode draad eeuwenlang: het belang en de betekenis van het water van de Weertbeek. Voor de verdediging van de stad met zijn grachten en kasteel, maar evenzeer voor de gehuchten, boerenschansen en de visteelt en het bevloeien van de landouwen.

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties