woensdag, juni 19, 2024
HomeMaaseikKunst vult leegstand in Maaseik

Kunst vult leegstand in Maaseik

In Maaseik op de Bosstraat werd een Kijkbox-expositie geopend. Regelmatig zullen kunstenaars nieuwe werken tonen in een lege etalage die speciaal hiervoor werd ingericht. De gevel van het pand waarin de expositie plaatsvindt werd ook gepimpt. Een manier om zinvol om te gaan met leegstand.

Door leegstand te injecteren met kunst ontstaat een win-winsituatie
Het pand komt onder de aandacht en wordt interessanter om te verhuren of te verkopen. Hierdoor stijgen de kansen op een nieuwe invulling. Een verloederde gevel verdwijnt uit het straatbeeld. Het pand wordt attractiever voor bezoekers en omliggende handelaars. Lokale kunstenaars en creatievelingen krijgen een podium. Ze kunnen op deze manier andere mensen kennis laten maken met hun werken. De historische binnenstad van Maaseik vormt hiertoe een ideaal decor.’

Gekozen werd voor een Kijkbox formule. Het idee hierachter is een omgekeerde schoenendoos. Je krijgt niets te zien buiten de inhoud van de doos. In dit geval werkstukken van kunstenaars en creatievelingen. Op die manier wordt leegstand ingevuld en aan het oog onttrokken.

Je kunt het vergelijken met het dichtplakken van een etalage. Alleen gaat het niet om een statisch maar om een dynamisch verhaal. Na een aantal weken, wisselt immers het beeld in de straat. Net als bij een echte etalage en dit net zolang tot een huurder of koper wordt gevonden voor het pand.
Het gaat om een permanent en privaat initiatief van ARTRE, een kunstzinnige webshop met thuishaven in Maaseik.

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties