Na het vertrek van de Federale Overheidsdienst Financiën uit het voormalige stadhuis op het Stadsplein in Bree, krijgt het gebouw binnenkort een nieuwe bestemming. Niet alleen het Sociaal Huis verhuist van de Peerderbaan naar deze nieuwe locatie, ze krijgen ook het gezelschap van verschillende vrijetijdsdiensten, de dienst Mobiliteit, en de Communicatiedienst.
Centrale ligging voor het Sociaal Huis
De medewerkers van het Sociaal Huis zitten ondertussen alweer 14 jaar in het gebouw langs de Peerderbaan. “We kregen vaak feedback dat deze locatie te ver van het centrum was of dat de parking bovendien moeilijk te vinden was,” vertelt Katja Verheyen, schepen van Welzijn. “Daarom waren we al een tijdje op zoek naar een duurzame oplossing. Het oude stadhuis dat leegstaat is de ideale locatie.”
Stadsplein 1 is makkelijk bereikbaar en heeft voldoende parkeermogelijkheden vlakbij. Ook qua inrichting gaan we er op vooruit: met 6 spreekkamers, 6 bureaus waar medewerkers ongestoord kunnen werken, en 2 extra vergaderruimtes is het gelijkvloers alvast goed gevuld. Ruimte genoeg dus om cliënten van het Sociaal Huis, het Seniorenloket en verschillende externe partners te ontvangen.
Deze nieuwe locatie belooft niet alleen een vooruitgang voor cliënten en bezoekers, ook de medewerkers staan nu letterslijk en figuurlijk dichter bij hun collega’s van de stad. Een vergadering op het stadhuis of een overleg met de specialisten van dienst Burgerzaken? Je steekt zo makkelijk het plein over en je staat zo op het Vrijthof!
Mix van dienstverlening op de eerste verdieping
Ook de dienst Mobiliteit ruilt hun tijdelijke werkplek in het oudste stadhuis (Markt z/n) in voor een nieuwe plek in Stadsplein 1. Mario Knippenberg, schepen van Mobiliteit, ziet alvast de voordelen in van de verhuis. “Hierdoor zit Mobiliteit niet meer op een eiland, maar maken ze deel uit van de centrale dienstverlening. Voor de bezoekers wordt het zo veel duidelijker waar ze met hun vragen terecht kunnen: ofwel moet je op het Stadhuis zijn, ofwel op Stadsplein 1.”
Mobiliteit krijgt gezelschap van alle collega’s die momenteel in het Ontmoetingscentrum hun kantoor hebben: de Cultuurdienst, Academie, Jeugddienst, Communicatiedienst, het Evenementenloket en de dienst Markten en Kermissen. Zij zijn het al gewend om met meerdere diensten onder één dak te vertoeven en dienstoverschrijdend te werken, en nemen deze kennis graag mee naar hun nieuwe locatie.
Vanaf wanneer kan je terecht op het vernieuwde Stadsplein 1?
Momenteel zijn de structuurwerken nog volop bezig. Daarna beginnen de interieur- en verfwerken. De verhuis staat voorlopig gepland in december, om vanaf januari 2024 een frisse, nieuwe start te kunnen maken. De exacte timing is natuurlijk steeds onder voorbehoud. Inwoners, bezoekers en partners worden hierover tijdig ingelicht.
Wat er met de vrijgekomen gebouwen zal gebeuren, wordt momenteel bekeken. De verhuur van de lokalen in het Ontmoetingscentrum blijft nog steeds mogelijk. Wie hier interesse in heeft, kan meer info vragen via zaalverhuur@bree.be.
Fysieke en digitale dienstverlening
Digitalisering gaat razendsnel, wat zeer handig is voor een grote groep mensen, maar niet voor iedereen. “Inclusie staat dan ook hoog op onze agenda,” licht burgemeester Liesbeth Van der Auwera toe, “we vinden het belangrijk dat we steeds toegankelijk blijven voor alle inwoners. Wanneer we een nieuw stukje verhaal van onze dienstverlening schrijven, dan hebben we de kans om dat ook echt in de praktijk om te zetten.”
“We zorgen er voor dat we anno 2023 aan ieders noden tegemoet komen volgens het principe ‘click, call, connect’. Online worden diensten en producten zo toegankelijk mogelijk aangeboden. Wie dat verkiest, moet zo vlot mogelijk zijn of haar weg kunnen vinden op onze website. Daarnaast is er telefonische ondersteuning of helpen medewerkers je graag op weg via mail als nodig. Tot slot blijven we fysiek bereikbaar, zij het wel steeds op afspraak, zodat de juiste medewerkers tijd voor jouw dossier kunnen voorzien. Alle openingsuren en contactgegevens kan je digitaal raadplegen”, aldus de schepen.
“Daarnaast denken we ook aan inwoners die zelf geen computer of toegang tot het internet hebben, maar toch graag zelf online iets in orde willen maken. In de wachtruimte op de gelijkvloers komt een publieke pc waar iedereen vrij gebruik van kan maken om bv. een CV of motivatiebrief op te stellen en te verzenden. Op die manier hopen we de click weer een stukje toegankelijker te maken”, zo besluit de schepen.