woensdag, juni 19, 2024
HomeRegioVolop festiviteiten in Thorn: 350 Jaar Kapel onder de Linden

Volop festiviteiten in Thorn: 350 Jaar Kapel onder de Linden

Het witte stadje Thorn maakt zich op voor de viering van ‘350 jaar Kapel onder de Linden’. Daartoe is er een programma opgezet. Het is slechts eens per 50 jaar dat het jubileum wordt gevierd.

Vrijdag 8 september: Maria’s verjaardag
Op de kerkelijke feestdag van Maria-Geboorte vindt er in het Openluchttheater Thorn van 20.00 -21.30 uur een culturele viering plaats in het kader van het 350 jarig bestaan van de Kapel onder de Linden. In een doorlopend programma worden de bezoekers getrakteerd op onder andere muziek, poëzie, zang, toneel.

Na de opening door het koperensemble van de Koninklijke Harmonie van Thorn, onder leiding van Guus Dohmen, volgt de opvoering van een door Chris Luis geschreven toneelstuk door Toneelvereniging Applaus, omlijst met zang van Vrouwenkoor Thorensis. Het toneelspel verbeeldt de geschiedenis van de stichting van de kapel Onder de Linden door Clara Elisabeth van Manderscheidt-Blankenheim in 1673.

Vervolgens dragen schutters uit Het Land van Thorn de nieuwe pelgrimskaarsen naar voren voor de zegening. Daarna wordt het, door Har Sniekers speciaal voor dit jubileumjaar geschreven, gedicht voorgedragen.

Als afsluiting worden de bezoekers uitgenodigd het Thorner Marialied “Lieve Vrouwe aan de Linden”, geschreven en gecomponeerd door H. Ramakers, mee te zingen met Vrouwenkoor Thorensis, begeleid door het koperensemble van de Koninklijke Harmonie van Thorn.

De toegang is gratis.

Zaterdag 9 september: Bidboek
Wanneer beslist iemand dat een last te zwaar wordt om alleen te dragen? Wanneer raapt iemand moed bij elkaar om in de vorm van pen en papier iets achter te laten in een boek?
En wat betekent het om te geloven, in een tijd waarin individualisme hoogtij viert?
In de Kapel onder de Linden in Thorn ligt een klapper waarin mensen iets kunnen schrijven: smeekbeden, uitingen van hoop, dankbetuigingen.
Het is ontroerend hoe mensen hun diepste zielenroerselen door middel van een klapper toevertrouwen aan Maria. Tegelijk is het schrijnend; er schuilt veel menselijk leed in de geschreven woorden.
De Belgische actrice Elena Peeters heeft een voorstelling gemaakt rond deze intentieboeken voor Maria. Aan de flarden van levens, vragen en bedenkingen die ze hierin leest, voegt ze haar eigen stem toe.
De monoloog wordt gespeeld in het kader van 350 jaar Kapel onder de Linden op zaterdag 9 september om 20.00 uur in de Abdijkerk in Thorn. De toegang is vrij.

Na haar voettocht naar Rome en haar bezoek aan Amerikaanse ter dood veroordeelden krijgt haar fascinatie voor de menselijke zoektocht naar God een vervolg in het ‘Bidboek’.

De duur van de monoloog is 75 minuten.
De kerkdeuren gaan zaterdag 9 september open om 19.30 uur; vrije plaats keuze.

Zondag 10 september: Jubileumprocessie
KOMT NAAR THORN ONDER DE LINDEN
DAAR IS GENEZING EN TROOST TE VINDEN

Dit motto leidt al eeuwenlang mensen naar de kapel.
Zij ontsteken een kaars en bidden in stilte tot Maria.
Onder dit motto trekt deze zondag de jubileumprocessie
KAPEL ONDER DE LINDEN 350 JAAR door de straten van Thorn.

BELEVING LANGS DE ROUTE
Zorgen voor elkaar
Eenzaamheid, armoede, mantelzorg zijn thema’s die heden ten dage zorg en aandacht vragen. In de huidige maatschappij zijn burgerinitiatieven, in de vorm van vrijwilligerswerk, onontbeerlijk. Dit thema krijgt een plek in het straatbeeld langs de route.
Middels foto’s en teksten wordt getoond op welke manier de inwoners van Thorn en omringendorpen actief zijn op dit gebied.
Ave Maria: Geloof, Hoop en Liefde
De tekst van dit hedendaags Ave Maria, geschreven door Frits Criens, wordt langs de route in beeld getoond, waarna het bij aankomst aan de Kapel muzikaal wordt uitgevoerd.
Klanken van boven
Het Mariabeeld wordt niet alleen ín de stoet muzikaal begeleid, maar wordt ook langs de route muzikaal geëerd. Uit de vensters klinken de tonen van onder andere koperinstrumenten, violen, doedelzak.

BELEVING IN DE STOET
Suisse en Bieleman
De processie wordt geopend door een Suisse en Bieleman.
Een Suisse is een leek die is aangesteld om tijdens kerkelijke plechtigheden de orde te bewaken.
Een bieleman is een man die voorop loopt in processies en optochten van schuttersgildes.
Deze jubileumprocessie biedt de gelegenheid om kennis te maken met deze eeuwenoude traditie.

Harmonie en schutterij
De beide Thorner harmonieën luisteren de processie muzikaal op.
Tien schutterijen nemen met een afvaardiging deel aan de processie. Zij dragen de zorg voor het overbrengen van de nieuwe pelgrimskaarsen.

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties