zondag, juli 14, 2024
HomeRegioOp zoek naar de X-factor van de Hei tijdens Avond4Daagse Altweerterheide 2023

Op zoek naar de X-factor van de Hei tijdens Avond4Daagse Altweerterheide 2023

Het verhaal van een pioniersdorp met Boeren, Burgers en Buitenlui staat centraal tijdens de Avond4Daagse Altweerterheide vanaf dinsdag 29 augustus.

Wandelaars zijn vanaf dinsdag, 29 augustus weer welkom op de Avond4Daagse van Altweerterheide. Tijdens de tochten van 6 tot 10 kilometer wordt via luchtige pop-up acts ingegaan op de bijzondere verhalen van boeren, burgers en buitenlui van de Hei. Ook dit jaar staan er weer bijzondere routes, plekken en praktijken op het programma.

Elke avond kan gestart worden tussen 17.00 en 19.00 uur. De acts vinden na zes uur plaats. Deelnamekosten zijn € 7, – per persoon en voor kinderen tot en met 12 jaar € 4,50. Inschrijven en betalen kan via www.Altweerterheide.nl.

Met het programma Boeren, burgers en buitenlui gaan ze vanaf 2017 in Altweerterheide op zoek naar de X-factor van de Hei: Via kleine pop-up acts worden de kleine voetnootjes in het landschap tot leven gewekt. Met bijzondere praktijken, voorvallen en markante personages. Naast de handel en wandel langs velden en wegen gaat het in het grensdorp natuurlijk ook over de smokkel en de sprokkel.

Wandelen en genieten van het afwisselend landschap staat overigens voorop. En passant krijgen de deelnemers wel een indruk van de verhalen die hier spelen én ooit gespeeld hebben. Het is het verhaal van de mensen die de grens opzochten. Het verhaal van hard werken, zand, turf, armoe en gemeenschapszin.

Deelnemers zullen ontdekken dat de titel ‘Het Groene Hart van Weert’ geen loze kreet is; nergens in Weert vind je immers zo’n afwisselend buitengebied. Van de weidsheid van de laatste ontginningen, tot de kleinschalige natuur aan de Molsberenberg. Van de voormalige moerassen van de Kalver-, Kruis- en Spekkepeel tot de droge zandheuvels in de Well. Een hoogtepunt is de beklimming van de voormalige stortplaats en het bijzondere verhaal dat hier afleesbaar is in het landschap.

Op dinsdag voeren de routes naar de Kruispeel en het Blauwe Meertje. De Tungelderwallen staan woensdag op het programma. Op donderdag gaan we via Aovert naar de IJzeren Man en de spectaculaire slotavond voert onder meer naar de Hazeheuvel (voormalige stortplaats) en via ’t Wijffelterbroek naar de plaggenhut aan de beek.

Met deze culturele biografie van de boeren, burgers en buitenlui voegt Altweerterheide opnieuw een extra dimensie toe aan de Avond4Daagse. Met verlegen, zwijgzame vrouwen en handelaren met hun handelswaren op weg naar de stad. Met luidruchtige lui in de open heidevelden en moerassen en burgervolk dat kwam kijken naar de ontginningswerken. Met goedgebekte praatjesmakers, sluwe smokkelaars en ander rondtrekkend volk.
De wandelingen starten bij de sportpark aan de Bocholterweg in Altweerterheide.

Wil je graag een wandelmaatje?
Dat kan! Elke avond is bij de start van de Avond4Daagse een trefpunt voor de wandelmaatjes. Bij het inschrijven kun je aangeven of je samen met een ‘maatje’ wilt wandelen.

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties