woensdag, juni 19, 2024
HomeRegio'Aber der Kirche passiert nichts' met verhalen uit Molenbeersel

‘Aber der Kirche passiert nichts’ met verhalen uit Molenbeersel

De documentaire ‘Aber der Kirche passiert nichts’ van Peter Crins en Peter Hermans geeft troost, laat voelen hoe humor pijn kan dragen én geeft vooral inzicht in het mens-zijn tijdens de oorlog. Aangrijpende verhalen over gewone dorpse mensen. Deze documentaire gaat over ’40-’45, verhalen die anno 2023 helaas ook actueel zijn.

‘Aber der Kirche passiert nichts’ zeiden de Duitsers toen de geallieerden oprukten en ze uit Leveroy verdreven werden. De foto’s en de historische beelden vertellen een ander verhaal… Documentairemakers Peter Crins en Peter Hermans stopten ruim 25 jaar research in deze filmdocumentaire die boordevol nieuw filmmateriaal en documenten zit. Zoals de ontknoping van de liquidatie van twee Duitsers, waar jarenlang niet of nauwelijks over werd gesproken in Leveroy. Uitzonderlijk beeld over terugtrekkende Duitsers over het kanaal, Ospelnaren die werden verdreven en in een Leveroyse boerderij in beschietingen terechtkwamen, waarbij twee van hun gastheren werden gedood.

Er zijn verhalen van mensen die in Molenbeersel, Stramproy en Weert de enorme beschietingen zagen op het door Duitsers bezet gebied achter het kanaal Wessem-Nederweert. Waarna de oversteek over het kanaal volgde om aan de bevrijding van Leveroy en omstreken te beginnen. Tijdens de terugtrekking van de Duitsers, werd de kerk van Leveroy totaal opgeblazen. En in tegenstelling tot Weert en Nederweert, voorkwam pater Crins een bijltjesdag in Leveroy: hij verdedigde een meisje met een riek, om te voorkomen dat ze kaalgeschoren zou worden.

2,5 uur durende filmdocumentaire
Het zijn enkele highlights uit deze nieuwe, 2,5 uur durende filmdocumentaire die ook laat zien dat de inval in 1940 al eerder was voorbereid door Duitse spionnen. Door die spionage trokken de Duitsers om de verdedigingswerken van Weert heen, waardoor vele mensen uit Weert en Nederweert onnodig moesten evacueren. Waarin verder ook nog aan bod komt: Leveroynaren die in concentratiekamp Vught terecht kwamen, de klokkenroof in de kerk, Joodse onderduikers, de luchtoorlog en hulp aan piloten, het verzet, de inkwartiering van Duitse soldaten en het onderdak bieden aan Duitse deserteurs: voor de één een succes voor de ander catastrofaal. De film is veelal dialect gesproken en volledig Nederlands ondertiteld.

Over de documentairemakers
In 1994 ontstond het idee om een documentaire te maken over Leveroy tijdens WOII. Waar Peter Crins (tweevoudig winnaar Limburg Filmfestival) aanvankelijk sceptisch was of er voldoende materiaal boven tafel te krijgen was, was het zijn ‘leermeester’ Peter Hermans die bij hem het vuurtje aanwakkerde om research te gaan plegen. Uiteindelijk kreeg het plan meer dan voldoende body. Met vele succesvolle filmdocumentaires van de heren als resultaat.

De onervarenheid bleek veel leergeld te kosten en de analoge kwaliteit was niet bevredigend, maar de passie en interesse in deze vorm van geschiedschrijving was ontstaan. Het onverwachte succes van ‘Leveroy 1940-1945’ vroeg om meer en er werd overgegaan op het digitale tijdperk. Een aanzienlijke verbetering. Sommige onderwerpen vroegen om verdieping en er kwam meer en meer materiaal boven tafel. In deze filmdocumentaire ‘Aber der Kirche passiert nichts’ zit ruim 25 jaar research en opnames.

De muziek tijdens de film is van Polle van Genechten, er zal een inleiding plaats vinden van Gerard Kessels, columnist bij De Limburger en er is een nabespreking met de cineasten: prof. dr. Peter Peters celbioloog Maastricht.

De voorstelling zal op zaterdag 19 augustus om 20.30u plaatsvinden in het Openluchttheater Thorn

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties