zaterdag, december 14, 2024
HomeMaaseikBikepark Neeroeteren opent op 9 juli

Bikepark Neeroeteren opent op 9 juli

In de groeve in Waterloos, waar ooit de motorcrosslegendes Harry en Stefan Everts de kunst van het motorcrossen leerden, opent op 9 juli een gloednieuw bikepark. Op basis van de sporen van het oude circuit en met respect voor de natuur is een uitdagend fietsparcours aangelegd voor avontuurlijke fietsers.

Opening
Vanaf zondag 9 juli is het bikepark, achter de voetbalvelden van Waterloos-Voorshoven, open voor het publiek. Individuele fietsers en wandelaars kunnen elke dag van 8 tot 22 uur van dit nieuwe fietswalhalla genieten. Voor groepen of trainingen is het noodzakelijk om een aanvraag in te dienen voor gebruik.
“Vlaanderen is de bakermat van de wielersport,” zegt Vlaams minister van sport Ben Weyts. “De wielersport en alle varianten zitten dan ook stevig verankerd in het Vlaamse DNA. Deze site ademt sport- en natuurbeleving waarmee we opnieuw vele Vlamingen aan het sporten willen krijgen en houden.”

Uniek trainingsgebied
“We zijn blij voor onze eigen mountainbikeclub (vzw OMC) uit Opoeteren met ruim 100 jonge leden, dat ze vanaf nu gewoon kunnen trainen in hun achtertuin. Daarbij biedt het nieuwe bikepark zowel voor de club als voor de avontuurlijke fietser de kans om zowel de rijvaardigheid als de uithouding te verbeteren. De verschillende hoogteverschillen met steile hellingen en de natuurlijke hindernissen zorgen voor de ultieme techniektraining, uniek in Vlaanderen,” beweert schepen van sport Marc Vereecken.

Verbonden met het mountainbikenetwerk
Dit natuurlijk aangelegd bikepark staat via het mountainbikenetwerk in verbinding met de rest van de routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Zo kan je vanuit dit park in het deel-gebied Duinengordel meer dan 100 km door bos en natuur fietsen tot in Lanaken en terug.

“Als stad blijven we eigenaar van de grond waarop het bikepark is ingericht. De planologische bestemming is natuurgebied, hierin wijzigt niets. Om in de natuur dit fietsen mogelijk te maken, werkten we nauw samen met het Agentschap voor Natuur en Bos. Hierbij kozen we voor een aanpak waarbij natuur prioritair blijft, maar verzoend wordt met een zo maximaal mogelijke invulling voor recreatie,” benadrukt burgemeester Johan Tollenaere.

Samenwerking en steun
De ontwikkeling en realisatie van het bikepark gebeurde vanuit een ruime samenwerking met en de steun van mountainbikeclub vzw OMC, Stad Maaseik, samen met het Nationaal Park Hoge Kempen, (vanuit de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland), Agentschap voor Natuur en Bos, Sport Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

“Nieuwe kansen geven aan het platteland. Dat is wat we met onze PDPO-projecten beogen. De omvorming van de legendarische kiezelkuil naar een avontuurlijk bikepark voldoet aan deze doelstelling,” aldus gedeputeerde voor platteland Inge Moors. “Motoren worden omgeruild voor crossfietsen, BMX-en, mountainbikes, … en krijgen zo een mooie plaats om stunts uit te halen of enkel te fietsen. Met daarnaast een exclusief pad voor wandelaars.
Het project krijgt 56.388 euro aan plattelandsmiddelen (waarvan 14.097 euro provinciale en 14.097 Vlaamse; de resterende 28.184 euro komen van Europa).”

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties