zondag, juli 14, 2024
HomeRegio‘Grenzeloos Landschapstoerisme’ sleept 1,5 mio Europese middelen in de wacht voor Maasvallei...

‘Grenzeloos Landschapstoerisme’ sleept 1,5 mio Europese middelen in de wacht voor Maasvallei en Kempen~Broek

De Limburgse grensstreek valt tussen Maastricht en Weert voor ettelijke kilometers samen met het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei en het GrensPark Kempen~Broek. Dat zijn twee verschillende, maar natuurrijke landschappen die kort bij mekaar liggen. Er wordt intens samengewerkt rond landschapskwaliteit en -beleving, over de grenzen heen. Samen met 13 partners die actief zijn in het RivierPark Maasvallei en het GrensPark Kempen~broek, diende het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vorig jaar een Interreg-aanvraag in.

De aanvraag werd deze week nu ook daadwerkelijk goedgekeurd, waardoor er de komende drie jaar zo’n 3 miljoen euro beschikbaar komt voor verschillende projecten op het terrein. De ene helft, zo’n 1,5 miljoen euro, komt van Europa via het programma Interreg Vlaanderen-Nederland, de andere helft wordt door de partners ingebracht.

Gedeputeerde en voorzitter van RLKM Bert Lambrechts is erg opgetogen met deze steun: “we bewijzen opnieuw dat we een sterk partnerschap van streekhouders hebben uitgebouwd en het is een opsteker voor de uitbouw en voor de erkenning als landschapsparken”. 1

Het project ‘Grenzeloos Landschapstoerisme’ zet volop in op realisaties op het terrein. Denk aan watertappunten voor wandelaars, erfgoedsites waarin verhalen voor een breed publiek ontsloten worden, rustplekken aan het water of aan de rand van natuurgebieden. Gedeputeerde voor toerisme van Belgisch-Limburg Igor Philtjens, tevens voorzitter van de stuurgroep RivierPark Maasvallei: “de beleving doortrekken tot over de grens maakt een bezoek aan de Maasvallei en het Kempen~Broek alleen maar beter. Door de concrete realisaties op het terrein wordt het landschap als drager van toerisme versterkt, zowel economisch, sociaal als landschappelijk. Dat biedt vervolgens weer kansen voor ondernemers, aan beide kanten van de grens”.
Verschillende werkpakketten

Een Europees project zoals dit verzamelt verschillende acties onder ‘werkpakketten’. Zo is er een werkpakket met acties om het grenzeloos wandelen, fietsen, varen… zo aangenaam mogelijk te maken. Een ander werkpakket zorgt ervoor dat het RivierPark Maasvallei en het GrensPark Kempen~Broek nadrukkelijker als bijzondere grensregio’s op de kaart kunnen worden gezet. Een derde werkpakket verzamelt acties die de landschapskwaliteit zelf verhogen. Zo wordt aan De Wissen (Dilsen-Stokkem) een rustruimte aan het water aangelegd die lager ligt dan de fietsdijk – dat vermijdt kruisende wandelaars en fietsers en geeft de vele bezoekers de kans om bij het water te zitten zonder dat het natuurgebied belast wordt. Ook de site van de oude Maashaven in Urmond (Stein) wordt ingericht zodat bezoekers de geschiedenis in het landschap kunnen ervaren. In Weert krijgt onder andere het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man een make-over. En in Bergerven (Maaseik) wordt een geschikter uitkijkpunt aangelegd. Gedeputeerde voor natuur en erfgoed in Nederlands-Limburg Geert Gabriëls: “In de parken zoeken we balans tussen het behoud en de bescherming van de verschillende planten en dieren en de mens die steeds vaker komt genieten van de mooie plekken. We monitoren drukte en hebben al plannen om te spreiden en zoneren als dat in de toekomst nodig is voor de natuur. Er is in het gebied nog meer te ontdekken, zoals het grootste urnenveld uit de vroege IJzertijd van Noordwest Europa. Redenen genoeg dus om te blijven investeren in het aantrekkelijk landschap en het DNA van het Kempen~Broek en de Maasvallei.”

Het Interreg-project ‘Grenzeloos Landschapstoerisme’ is een samenwerking van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland met de Provincie NL Limburg, gemeentes Kinrooi, Weert, Sittard-Geleen, Maastricht, Lanaken, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem en Maaseik, en met Limburgs Landschap, Stichting Vrijheid Urmond (in de gemeente Stein), de VLM en het Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man. Vanuit beide (bestaande) gebiedscoalities hebben ook de andere Provincies, gemeenten en organisaties een adviserende rol.

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties