woensdag, juni 19, 2024
HomeBreeKlimaatbos aangeplant in Bree

Klimaatbos aangeplant in Bree

Afgelopen winter is de Stad Bree gestart met de aanplanting van een nieuw klimaatbos. Op donderdag 16 maart 2023 zijn, samen met een aantal leerlingen van de basisschool Don Bosco Gerdingen en de GO! Klimaatschool, de plantwerkzaamheden voor dit seizoen voltooid.

Meer natuur in Bree
“In Bree willen we er alles aan doen om de biodiversiteit te verbeteren,” aldus Schepen van Milieu Mario Knippenberg. “Dit terrein is gelegen in Natura2000-gebied. De keuze was dan ook snel gemaakt om hier een bos aan te planten. Samen met de betrokken partners werd een inrichtingsplan opgemaakt om aan zoveel mogelijk natuurdoelen te kunnen voldoen. In het komende jaar wordt er ook nog een picknickplaats voorzien.”

Samenwerking met scholen
“We zetten volop in op acties met onze plaatselijke scholen. Milieu- en natuureducatie is erg belangrijk voor onze werking,” vervolgt Schepen Jo Vandersteegen. “Uiteraard kunnen we voor deze plantactie weer rekenen op onze top-MOS-scholen Don Bosco Gerdingen en de GO! Klimaatschool. Ook de leerlingen van het 4e middelbaar van het Biotechnicum van Bocholt zijn hier begin maart een hele dag komen helpen planten. Dat ging vooruit!”

Klimaatverandering
Burgemeester Liesbeth Van der Auwera: “Meer bomen en groen zijn nodig om de gevolgen van de klimaatverandering af te remmen. Bossen nemen CO2 op en geven een verkoelend effect op de omgeving. Het is daarom onze ambitie om in Bree zo veel als mogelijk bomen bij te planten waar er ruimte voor is. Dit uiteraard altijd volgens het motto: de juiste boom op de juiste plek. Ook wordt er op het laagste punt van dit terrein een bufferdam opgeworpen. Hierdoor kan het regenwater ter plaatse de grond intrekken en stroomt het niet zomaar weg om elders wateroverlast te veroorzaken. Al zijn het maar kleine ingrepen, ze maken samen een groot verschil.”

Provinciale biodiversiteitssubsidie
Gedeputeerde voor Milieu en Natuur Bert Lambrechts: “We zijn trots dat we als partner hebben meegewerkt om dit perceel optimaal multifunctioneel in te richten voor natuur, biodiversiteit én voor beleving en educatie. De grootte en ligging zijn ideaal voor het realiseren van extra bos, maar ook de ligging langs een ecologisch interessante berm werd maximaal gevaloriseerd.
Dit dankzij de inspanningen van het stadsbestuur én de nodige expertise en steun van het provinciebestuur en het Provinciaal Natuurcentrum.”

PDPO-project zaailingen
“De Limburgse Bosgroep keek mee naar het beplantingsplan en zorgde voor de aanplant van dit klimaatbos dat een erg divers inheems loofbos zal worden,” vervolgt gedeputeerde Bert Lambrechts. “De aanplant kadert in het PDPO project “Overtollige zaailingen zorgen elders voor nieuw bos”. Jonge, pas uitgezaaide boompjes worden door vrijwilligers geoogst op plaatsen waar ze geen overlevingskansen hebben of niet gewenst zijn, om dan elders te worden herplant voor nieuw bos. De bomen en struiken die de natuur ons gratis geeft krijgen hierdoor een tweede kans om uit te groeien tot volwaardig bos.”

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties