woensdag, juni 19, 2024
HomeKinrooiGratis 'gele doos' voor alle 80-plussers van Kinrooi, Maaseik en Lanaken

Gratis ‘gele doos’ voor alle 80-plussers van Kinrooi, Maaseik en Lanaken

Vanaf 3 april kunnen alle senioren van Lanaken, Kinrooi en Maaseik, ouder dan 80 jaar hun “gele doos” afhalen in één van de vele afhaalpunten van Lanaken, Kinrooi en Maaseik. In een gezamenlijke aanbesteding en groepsaankoop werden in totaal 5600 gele dozen aangekocht inclusief gele sticker voor alle senioren van 80 jaar en ouder. De gele doos die een plaatsje krijgt in de koelkast van de senioren kan van levensbelang zijn in een noodsituatie.

De gele doos is een belangrijk instrument voor de hulverleners. Je bewaart ze in de koelkast. Door een sticker te plakken op de binnenkant van de voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in de koelkast zit. Op die manier vinden ze snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden in een noodsituatie.

Het idee van een gele doos in de koelkast is ontstaan in Canada. Hulpdiensten verloren bij een interventie te veel tijd met het vragen en/of opzoeken van informatie zoals een medicatielijst, medische achtergrond van de patiënt, contactgegevens van familie. Door die informatie te verzamelen en op een gemakkelijke vindplaats te leggen (de koelkast) werden er levens gered. Ondertussen is de gele doos ook al in gebruik in Luxemburg, in Wallonië en heel wat Vlaamse gemeenten. Het concept is overal hetzelfde, de uitwerking verschilt van plaats tot plaats. Iedereen geeft er, ook op basis van de plaatselijke noden en gebruiken, een eigen invulling aan.

In de gele doos stop je dus medische en andere gegevens over jezelf, die nuttig zijn voor diensten als brandweer, politie en medische hulpverleners in een noodsituatie. Je bewaart ze in de koelkast omdat dit een gemakkelijke vindplaats is voor hulpdiensten. Door de meegeleverde sticker te plakken op de binnenkant van je voordeur, weten hulpverleners in hun regio dat er een gele doos in de koelkast zit. Zo vinden zij snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden. Uiteraard beschikken de meeste mensen over een elektronisch patiëntendossier maar een snelle inzage is niet altijd mogelijk.

Binnen de ELZ-Maasland (Eerstelijnszone Maasland) konden de stad Maaseik, gemeente Kinrooi en gemeente Lanaken uiteraard niet achterblijven. In een gezamenlijke aanbesteding werden in totaal 5600 gele dozen aangekocht inclusief gele sticker en dit voor alle senioren van 80 jaar en ouder. De groepsaankoop zorgde voor een aanzienlijke korting. Ook voor “nieuwe” 80’ers werden er al voor de komende 5 jaren voldoende gele dozen aangekocht.

Bedoeling is dat mensen zelf hun medische fiche invullen en in de brooddoos stoppen. Om de info up-to-date te houden kan er een medische fiche gedownload worden via de gemeentelijke website. Eventueel kunnen nog andere zaken toegevoegd worden, o.a. documenten m.b.t. wilsverklaring of levensreddende medicatie (enkel medicatie die in de koelkast mag bewaard worden).

De gele dozen werden gevuld (sticker en medische fiche) door mensen van het Activiteitencentrum ’t Locomotiefje (sociale tewerkstelling), geen kleine klus. Logistiek werd het hele gebouw overhoop gegooid en werd het werk in een 10-tal dagen geklaard waarvoor dank.

Michel Stevens, schepen Lanaken: “Belangrijk vind ik onze samenwerking met Kinrooi en Maaseik. Hopelijk volgen er nog meer gemeenten met het aanbieden van de “gele doos”. Hoe meer gemeenten mee werken, des te groter het draagvlak en aandacht voor het project, dat van levensbelang kan zijn”.

Anita Meerten, schepen Kinrooi: “In een gezamenlijke aanbesteding werden in totaal 5600 gele dozen aangekocht voor alle senioren van 80 jaar en ouder. De groepsaankoop zorgde voor een aanzienlijke korting voor onze gemeente maar ook voor Lanaken en Maaseik.

Bouchera Ait Aadi, schepen Maaseik: “Met de gele doos, ben je nooit alleen in nood. Het geeft senioren de kracht van informatie en de zekerheid van snelle hulp in geval van nood!”

Na ontvangst van een brief van de gemeente kan de 80-plusser zijn doos gratis gaan afhalen in één van de vele afhaalpunten in Lanaken, Kinrooi en Maaseik.

• Maaseik :
– Administratief centrum Maaseik, Lekkerstraat 10, Maaseik.
Ma. 9u tot 12u en 13u tot 16u30
Di. 9u tot 12u en 13u tot 19u
Woe. 9u tot 16u30
Do. 9u tot 12u en 13u tot 16u30
Vr. 9u tot 12u
– Snelbalie Neeroeteren, Scholtisplein 2, Maaseik.
Ma. 14u tot 19u
Do. 8u tot 13u
– Snelbalie Opoeteren, Schoolstraat 20, Maaseik.
Woe. 15u tot 19u

• Kinrooi :
– Gemeentehuis, Breeërsteenweg 146, Kinrooi.
Ma. 8u30 tot 12u
Di. 8u30 tot 12u en 13u tot 19u
Woe. 8u30 tot 12u en 13u tot 16u
Do. 8u30 tot 12u
Vr. 8u30 tot 12u

• Lanaken :
– Ma. OC ’t Kloester, Biesweg, Gellik 11u30 tot 13u30
– Di. OC Jeugdpark, Maaseikersteenweg 54, Smeermaas 11u30 tot 13u30
– Woe. OC Kleinveld, Populierenlaan 30, Rekem 11u30 tot 13u30
– Do. OC Berenhof, Berenhofstraat, Veldwezelt 11u30 tot 13u30
– Vrij. OC Parochiezaal, Kasteelstraat 32, Neerharen 11u30 tot 13u30
– Ma. tot vr. DC “Aan de Statie”, Europaplein 33, Lanaken 9u30 tot 16u

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties