maandag, april 15, 2024
HomeDilsen-StokkemFietsveertjes Gemeenschappelijke Maas gratis vanaf 2023

Fietsveertjes Gemeenschappelijke Maas gratis vanaf 2023

Wie aan de Gemeenschappelijke Maas komt kent ze wellicht al, de fiets- en voetgangersveren Ophoven (B) – Ohé en Laak (NL), Rotem (BE) – Grevenbicht (NL) en Uikhoven (BE) – Geulle (NL). De Maasveerpontjes vormen samen met het autoveerpont Meeswijk (B) – Berg (NL) een belangrijk verbindend element tussen de twee Limburgen. De pontjes zijn ook essentieel voor het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken gaf vandaag samen met alle Vlaamse en Nederlandse partners het feestelijke startschot voor het nieuwe vaarseizoen. Minister Peeters maakte ook bekend dat vanaf 1 april dit jaar alle actieve weggebruikers de oversteek met de veerpontjes gratis zullen kunnen maken.

Wie een fietstocht of een lange wandeling maakt, kan gebruik maken van drie veerpontjes die je van de ene kant naar de andere kant brengen. Een tripje met één van deze charmante veerpontjes naar de overzijde van de Maas brengt je onmiddellijk in vakantiestemming. Zo kan je leuke verbindingen maken tussen de verschillende Maasdorpjes en natuurgebieden. En vanaf 2023 kan je dit zelfs volledig gratis.

“Vanaf dit jaar valt de kostprijs voor een overzet voor de actieve weggebruiker volledig weg. Daarmee worden de veerpontjes op de Maas gelijkgetrokken met de andere Vlaamse veren, die voor de gebruiker ook gratis zijn. Het gratis maken van de veren zal het voor de Maasbewoners en toeristen nog aantrekkelijker maken om de rivier over te steken om een bezoekje te brengen aan de buren en winkels aan de overkant. Daarnaast zal dit een extra boost zijn voor het toerisme in de Maasvallei, een kandidaat-Landschapspark”, benadrukt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Fietsveertjes in de vaart houden
De exploitatie van de drie fietsveertjes op de Gemeenschappelijke Maas is sinds 2016 in handen van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Het team van RivierPark Maasvallei zoekt om de drie jaar een rederij die de fietsveertjes kan bedienen, zorgt voor de nodige communicatie en bebording, en verzamelt de jaarlijkse bijdrage van de 11 Maasgemeenten en 2 Provincies Limburg, die de vaart van de drie fietsveertjes mee mogelijk maken. De veertjes zelf zijn eigendom van De Vlaamse Waterweg nv, die ook instaat voor het structureel onderhoud.

Gedeputeerde voor toerisme Igor Philtjens en voorzitter van de stuurgroep in het RivierPark Maasvallei: “De veerpontjes op de Maas zijn een symbool geworden voor streekontwikkeling en duurzaam toerisme, over grenzen heen. De pontjes verbinden letterlijk en figuurlijk duizenden Maaslanders, twee Limburgen, en twee landen met mekaar. De vele wandelaars en fietsers in het RivierPark Maasvallei genieten ervan. De Maasgemeenten en de Provincies Limburg delen de lusten, en dus ook de lasten van de veerpontjes.”
“We zijn alle Vlaamse en Nederlandse partners uitermate dankbaar. De jarenlange bijdrage van al deze partners was en is nog steeds essentieel voor het behoud van de bekende veerpontjes op de Maas.

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties