zondag, oktober 6, 2024
HomeMaaseikNieuwe landmark voor Maaseik: het afhaalmagazijn van Lecot

Nieuwe landmark voor Maaseik: het afhaalmagazijn van Lecot

Lecot, de gekende vakhandel voor bouwprofessionals, heeft een gloednieuw afhaalmagazijn toegevoegd aan zijn hoofdkwartier in Maaseik. Dankzij het uitgekiende ontwerp van Architectuur Depot is het nieuwe volume een ware eyecatcher langs de ring. Bouwbedrijf Mathieu Gijbels had amper zeven maanden nodig om het nieuwe bedrijfsgebouw op te trekken.

Lecot is een groothandel gespecialiseerd in gereedschappen, machines en bevestigingstechniek voor de bouwsector. Het bedrijf telt 75 afhaalmagazijnen verspreid over heel België en 4 in Nederland en beschikt over twee logistieke centra in Kortrijk en Maaseik. Het verouderde afhaalmagazijn langs de Diestersesteenweg in Maaseik voldeed niet langer. Daarom is aan de bestaande site van het logistiek centrum op het industrieterrein Renkoven, eveneens in Maaseik, een splinternieuw afhaalmagazijn toegevoegd. “Door onze handels- en logistieke activiteiten te centraliseren op één locatie, zijn we makkelijker bereikbaar voor onze klanten”, vertelt Eddy Evens, COO bij Lecot. “We hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om een nieuwbouw aan onze site toe te voegen met de nodige uitstraling, die het merk Lecot versterkt.” Om die uitstraling te bekomen, ging Lecot in zee met ontwerpbureau Depot. Om de strikte timing te kunnen garanderen, deed Lecot voor de uitvoering beroep op bouwbedrijf Mathieu Gijbels.

Reorganisatie van de site
“Renkoven is met zijn locatie vlakbij het centrum van Maaseik de gedroomde locatie, die bovendien perfect past binnen de filosofie van werken dichtbij de stad, wat minder milieubelastend is”, vertelt Frank Jaspers, architect bij Depot. “Voor het ontwerp van het nieuwbouwvolume zijn we vertrokken van wat er al was. Het logistiek centrum is een 20-tal jaar geleden op het industrieterrein ontwikkeld, maar was zijn tijd toen al ver vooruit, met een collectieve installatie voor de recuperatie van regenwater en een gemeenschappelijke parking voor personeel en bezoekers.” De uitdaging voor het nieuwe afhaalmagazijn was in de eerste plaats organisatorisch. “Heel het industrieterrein werd ontsloten via één toegangsweg. Het terrein van Lecot heeft maar één toegangspoort. Nu ook de klanten van Lecot zich bij het verkeer zouden gaan voegen, was het zaak om de verkeersstromen op het perceel te herorganiseren”, legt Jaspers uit. “Omdat het ook de wens van Lecot was om op een zichtlocatie te bouwen, was er maar één locatie mogelijk voor de nieuwbouw, met name in een open hoek achteraan het terrein, als uitbreiding van het bestaande gebouw. Daarbij hebben meteen ook heel de logistieke verkeersflow opgelost.”

Genereuze inkom
Depot gaf het nieuwe volume een speels verticaal accent om de nieuwe inkom te markeren en het complex beter zichtbaar te maken vanaf de ring. Qua materialisatie koos Depot voor een staalstructuur bekleed met sandwichpanelen, net zoals bij het oorspronkelijke gebouw. Jaspers: “Omdat oude en nieuwe materialen altijd enig kleurverschil vertonen, hebben we ervoor gekozen om de overgang tussen beide types panelen te markeren door enkele platen aan te brengen in de blauwe kleur van het logo van Lecot. Dat maakt dat het complex er vandaag als één mooi geheel uitziet. Een grote vliesgevel zorgt verder voor voldoende daglicht en vestigt de aandacht op de inkom. Het schuin oplopend ruimtelijk accent ter hoogte van die inkom creëert een genereuze toegang tot het gebouw.”

Verder is de nieuwbouw optimaal geïsoleerd en is de brandcompartimentering aangepast aan de huidige normen. Naast het afhaalmagazijn is ook een werkmagazijn aan het bestaande complex toegevoegd, dat de verbinding maakt tussen twee reeds bestaande magazijnen. Ter hoogte van het bestaande magazijn is een stalen luifel gecreëerd om het inladen van containers te ondersteunen.

Betrouwbare bouwpartners
Lecot klopte voor de uitvoering aan bij Mathieu Gijbels, het bouwbedrijf dat eerder al instond voor de bouw van het logistiek centrum in Maaseik. “Bij al onze bouwprojecten kiezen we bewust voor een betrouwbare partner. Vooral de stiptheid waarmee Mathieu Gijbels projecten aflevert, gaf de doorslag om opnieuw met hen in zee te gaan”, vertelt Eddy Evens van Lecot. Die manier van werken sluit naadloos aan bij de filosofie van Mathieu Gijbels. “Eens wij voor een bepaalde klant bouwen, is het onze ambitie om daar z’n leven lang bij te blijven. Lecot is zo een van die jarenlange partners van onze firma”, vertelt Geert Flipkens, bouwadviseur bij Gijbels. Ook hij is fier op de realisatie. “De bouwtijd was heel kort: eind 2021 hebben we het contract afgesloten, in januari zijn de voorbereidende werkzaamheden van start gegaan, in augustus was de ruwbouw klaar en in oktober is ook de buitenaanleg opgeleverd. En het resultaat mag gezien worden.”
“De stipte oplevering is te danken aan de geslaagde samenwerking tussen alle partijen”, zeggen alle bouwpartners unisono. “Bij bedrijfsgebouwen dringen wij er steevast op aan om de voorbereidingsfase zo ver mogelijk door te drijven, om de bouwtijd op het terrein zo kort mogelijk te houden en op die manier zo min mogelijk hinder te veroorzaken voor het bedrijf”, vertelt Frank Jaspers. “Dat is ook hier gebeurd. Op basis van de plannen van het bestaande gebouw hebben we het hele project samen met Mathieu Gijbels vooraf uitgewerkt in BIM.”
“Een project dat op tijd en binnen budget wordt opgeleverd, mét een mooi design, wat kan je nog meer wensen als bouwheer?”, beaamt Eddy Evens. Nochtans was dat budget geen sinecure voor Mathieu Gijbels, aangezien het contract was afgesloten voor de oorlog in Oekraïne en de prijsstijgingen die daar het gevolg van zijn. “Als betrouwbare bouwpartner komen wij onze afspraken na en hebben we dit project binnen het afgesproken budget kunnen bouwen”, zegt een fiere Geert Flipkens.
Leuk detail: de geslaagde samenwerking werd ook ter plekke in de verf gezet door een boom te planten voor de inkom omgeven door een stalen ring in het Lecot-blauw met daarin de volgende tekst gelaserd: ‘Gerealiseerd met veel passie en vakmanschap, Depot en Mathieu Gijbels.’

Eyecatcher langs de ring
“Ook voor ons is dit een mooie referentie”, gaat Frank Jaspers verder. “De logistieke processen zijn vandaag zo complex geworden dat het heel fijn is om te zien dat ons nieuwe gebouw goed functioneert en die processen ten volle ondersteunt. En dit gebouw ziet er ook nog eens mooi uit. Het is een ware eyecatcher langs de ring, een mooie opwaardering van het bedrijventerrein en bij uitbreiding van Maaseik zelf, die de werkgelegenheid en bedrijvigheid op die plek bestendigt”, besluit Jaspers.
Op 9 januari opent het nieuwe afhaalmagazijn van Lecot feestelijk de deuren.

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties