zondag, mei 19, 2024
HomeRegioMolenNetwerk KempenBroek krijgt Ministeriële aanwijzing tot Ispirerend voorbeeld

MolenNetwerk KempenBroek krijgt Ministeriële aanwijzing tot Ispirerend voorbeeld

De Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon voegt 6 nieuwe borgingspraktijken toe aan het Register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed. Dat register bundelt goede voorbeelden die anderen kunnen inspireren bij het koesteren, delen en doorgeven van hun eigen niet-tastbaar erfgoed. Een van deze initiatieven is MolenNetwerk KempenBroek vzw.

MolenNetwerk KempenBroek vzw zet zich in voor het behoud van het molenerfgoed in GrensPark Kempen~Broek en voor het verbreden en verdiepen van het draagvlak voor het molenbehoud.
Het netwerk is actief in Maaseik, Kinrooi, Bree, Bocholt, Hamont en in Leudal, Weert, Budel

“Als MolenNetwerk KempenBroek vzw zijn wij erg vereerd en verheugd over het toekennen van dit schouderklopje aan onze VZW. Voor ons vormt dit een extra motivatie om ons, met nog meer overtuiging en daadkracht, grensoverschrijdend in te zetten voor het behoud van het bijzondere molenerfgoed binnen GrensPark KempenBroek en voor het creëren van het noodzakelijke draagvlak onder de bewoners van GrensPark Kempen~Broek voor het molenerfgoed waardoor jong en oud(er) zich niet alléén meer betrokken voelen bij het behoud van dit bijzondere erfgoed maar zich ook eerder actief gaan inzetten voor het molenbeheer en molenbehoud. Zo willen wij de toekomst van ons historisch molenerfgoed en van het ambacht van vrijwillig molenaar (niet voor niets aangewezen als Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland én Vlaanderen) borgen”, aldus voorzitter Vincent van den Berg van het MolenNetwerk KempenBroek vzw.

De motivatie voor de aanwijzing van Molennetwerk KempenBroek vzw is dat het GrensPark Kempen-Broek een verrassend gevarieerd natuurgebied is waar nog 47 watermolens en windmolens draaien en malen. Molennetwerk KempenBroek vzw is een vrijwilligersorganisatie die in 2015 is opgericht en zich inzet voor de promotie en het behoud van het molenerfgoed en het molenaarsambacht in GrensPark Kempen-Broek en in enkele direct aan Kempen-Broek grenzende gemeenten in Vlaanderen en Nederland. De vzw heeft ook aandacht voor de natuur van het grenspark en voor de mensen die er wonen. Ze brengt mens, natuur, cultuur en erfgoed samen. De organisatie zet actief in op het molenerfgoed, via verschillende kanalen (o.a. een blog) en initiatieven (o.a. wandel- en fietsroutes). Ze doet dit grensoverschrijdend voor alle 47 molens.

Minister van Cultuur Jan Jambon: “Het initiatief toont de kracht van samenwerken over de grenzen heen. De vrijwilligersorganisatie brengt mens, natuur, cultuur en erfgoed samen, met het park en de molens als vertrekpunt. Daarbij gaat het niet alleen over het historische en ambachtelijke aspect van de molens, maar ook over de molens als ontmoetingsplekken. Zo zet de organisatie het molenerfgoed op de kaart, verhoogt ze het draagvlak voor het molenbehoud en inspireert ze nieuwe vrijwillige molenaar.”

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties