zondag, juli 14, 2024
HomeKinrooiOndanks stijgende uitgaven blijft personenbelasting nog steeds status quo op 6% in...

Ondanks stijgende uitgaven blijft personenbelasting nog steeds status quo op 6% in de gemeente Kinrooi

Op 5 december 2022 keurde de gemeenteraad van Kinrooi traditioneel verschillende belastingen voor het komende jaar goed. Ondanks het feit dat er diverse uitgaven aanzienlijk gestegen zijn, voert Kinrooi geen verhoging van de personenbelasting door. Die blijft voor het 51ste jaar op rij status quo op 6%.

Schepen van financiën Wim Swennen: “Onze personeelskosten nemen toe. Dat is iets wat we jaar na jaar al meemaken maar nu toch in een verhoogd tempo moeten ondergaan. Daarnaast zien we – net zoals de gewone huisgezinnen – ook de energiefactuur aanzienlijk stijgen. Het gaat dan niet enkel om de elektriciteit of verwarming in het gemeentehuis maar in alle gemeentelijke gebouwen zoals onze (gemeentelijke) scholen, buurthuizen, bibliotheek, Sociaal Huis, De Stegel enz… Iedereen is goed op de hoogte van het feit dat deze kosten de laatste tijd serieus opgelopen zijn en met zoveel gebouwen wordt dat er niet minder op. Tot slot is er op sociaal vlak ook iets meer geld nodig. Uitgaven naar aanleiding van corona of de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen worden grotendeels terugbetaald door de hogere overheid maar het gebeurt dat daar soms ook nog een eigen kost aan zit. Tot slot hebben we ook moeten vaststellen dat het aantal financiële steunaanvragen bij de sociale dienst stijgt. Al die factoren indachtig, kunnen we niet anders dan trots zijn dat we personenbelasting op 6% kunnen houden, mede dankzij heel wat puzzel- en telwerk van de dienst financiën.”

Burgemeester Wim Rutten: “Gelukkig zijn er ook meevallers zoals de belastingontvangsten die stegen als gevolg van de loonsverhogingen en indexeringen. Naast hetzelfde tarief voor de personenbelasting houden we ook voor de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing van het Vlaams gewest hetzelfde aan. Die blijven op 890 opcentiemen, zoals de laatste twee jaar het geval was. De steeds zwaardere kosten beletten ons echter niet om nog enkele investeringen door te voeren. Zo zal de tweede fase voor de 22 Augustusstraat uitgevoerd worden en zal de wegenis in deze woonwijk met (bijna allemaal verkochte) gemeentelijke bouwplaatsen de definitieve asfaltlaag krijgen. Ook voor Kessenich in Zich(t) – een grondige renovatie van de dorpskern inclusief de restauratie en inrichting van de motte – draagt de gemeente ruim 500.000 euro bij. Daarnaast is de gemeente ook volop bezig met enkele Publiek Private Samenwerkingen om zaken te kunnen realiseren, te beginnen met de centrumontwikkeling in Kinrooi en de vernieuwing van het campinggebied en omgeving bij jachthaven de Spaanjerd.”

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties