woensdag, juni 19, 2024
HomeMaaseikSuzanne Silvercruys: een uitzonderlijke Maaseiker vrouw

Suzanne Silvercruys: een uitzonderlijke Maaseiker vrouw

Maaseikenaar en lid van de Werkgroep Documentatie Marcel Cuyx brengt een historische roman uit over een wel heel bijzondere Maaseiker vrouw: Suzanne Silvercruys. Hij brengt een stadsgenote voor het voetlicht die hier in België een onbekende is, hoewel ze zeer veel voor haar vaderland betekende.

Marcel is heel toevallig terecht gekomen bij Suzanne Silvercruys. Als kleine jongen ging hij tijdens de vakantie vaak met zijn grootvader naar de villa Egelsberg. De vroegere villa van baron Silvercruys. Na zoeken in het kadaster kwam hij terecht bij Suzanne, een oorlogsheldin.

Haar zorgeloze jeugd werd verstoord door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Ze vluchtte helemaal alleen naar de Verenigde Staten, waar ze furore maakte als ‘the little Belgian girl’. Ze collecteerde meer dan een miljoen dollar om de oorlogsellende in België te verhelpen. Suzanne Silvercruys was zonder meer een uitzonderlijke Maaseiker vrouw. Ook na de oorlog bleef ze actief. Suzanne studeerde beeldhouwen aan de universiteit van Yale en maakte kunstwerken van president Hoover, koningin Astrid en Audrey Hepburn. Haar kunstwerken zijn nog steeds te bewonderen in musea, universiteiten en andere openbare gebouwen over de hele wereld.

Deze historische roman is vanaf 29 november te krijgen bij het Documentatiecentrum Maaseik, Monseigneur Koningsstraat 12 (oud rusthuis) in Maaseik.

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties