zondag, mei 19, 2024
HomeRegioKomend weekend, grote tentoonstelling ‘Stramproy, Namen en Bijnamen 1954’

Komend weekend, grote tentoonstelling ‘Stramproy, Namen en Bijnamen 1954’

In de succesvolle reeks Namen en Bijnamen verschenen de afgelopen jaren maar liefst vijf boeken; Biest, Swartbroek, Moesel, Keent en Altweert. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw zijn Boshoven, Hushoven, Vrakker, Laar en Altweerterheide al verschenen.

Een dorp dat niet kan achterblijven in de reeks boeken ‘Namen en Bijnamen’ is Stramproy, thans veruit het grootste dorp van Weert. Stramproy was in 1954 nog een zelfstandige gemeente. Het is op 1 januari 2023, bijna 25 jaar geleden, dat de gemeente Stramproy werd opgeheven en Stramproy onderdeel werd van de gemeente Weert.

Ad Maes en Bèr Geelen zijn de afgelopen jaren drukdoende geweest om foto’s te verzamelen van de woningen/boerderijen en de 350 families die er eind 1954 woonden.

Mieke Janssen (Ummele)

Een hele klus, maar het is gelukt. Tijd voor een overzichtstentoonstelling.

Uitgangspunt voor de opzet van de tentoonstelling zijn de huisadressen uit 1954. Op dat moment werden alle huizen voorzien van een echte straatnaam in plaats van een enkel huisnummer en de wijknaam.

Ongetwijfeld zullen de “Royer mensen” een groot deel van de personen die te zien zijn herkennen. Maar ook voor iedereen uit de andere wijken van Weert en zelfs voor hen die niet van Weert of Stramproy afkomstig zijn en er nu wonen wordt een interessante tentoonstelling.

Begin 2023 zal dan het boek verschijnen. Tijdens de tentoonstelling kan men een boek bestellen d.m.v. daar aanwezige folders.

Op zaterdag 26 en zondag 27 november tussen 10.00 en 18.00 uur zal in gemeenschapscentrum ‘de Zaal’, Mariastraat 1, 6039 AW Stramproy, de grote overzichtstentoonstelling te zien zijn. Entree is gratis.

Dit organisatie van de tentoonstelling en uitgave van het boek is in handen van de ‘Stichting Cultuurhistorische publicaties voor de regio Weert’, in samenwerking met ‘Stichting de Aldenborgh Weert’.

HETZELFDE....MAAR DAN ANDERS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Reacties