College Maaseik reageert op artikel Radongas

Gemeentekantoor Maaseik

Naar aanleiding van het artikel dat een krant eerder deze week publiceerde rondom het radioactieve Radongas in Maaseik heeft het Schepencollege dit opgepakt. “Erg vervelend dat het onderzoeksinstituut de gegevens eerst aan de krant heeft doorgespeeld en niet eerst aan ons”, aldus burgemeester Johan Tollenaere van de Stad Maaseik.

Inmiddels is er contact geweest met het FANC door de Stad Maaseik. “Verleden jaar hebben tien huishoudens meetresultaten ingediend naar aanleiding van een geplaatste radondetecor. Dat vinden we niet representatief”, aldus de burgemeester. Het gaat om een jaarlijkse controle.

Het onderzoeksinstituut heeft aangegeven dat in de omliggende gemeenten evenveel kans is op radiongas dan in Maaseik. Volgens de burgemeester zijn de gezondheidsrisico’s in deze regio erg laag daar het percentage waarbij overschrijding is vastgesteld ook vrij laag is.

“We gaan aankomende maandag als Schepencollege de situatie bespreken. Ondertussen kunnen we de mensen aanraden om voldoende de binnenlucht te verversen en ook de kelders en kruipkelders hierbij niet te ontzien, daar Radongas zwaarder is dan lucht”, zo besluit burgemeester Johan Tollenaere.

1 REACTIE

  1. “Daar Radongas zwaarder is dan lucht …” deze geloof ik niet helemaal. Want als Radongas zwaarder is dan lucht, waarom plaatst men dan een Radonscherm om te voorkomen dat het Radongas vanuit het aardoppervlak het huis in kan stromen? Daar waar dan “lucht” is in huis, zal Radongas niet komen omdat het zwaarder is toch?
    Volgens mij is dit een uitspraak van een burgemeester die paniek wilt voorkomen en zo de mensen bewust dom wilt houden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here