Nieuw toeristisch paviljoen aan De Wissen in Stokkem

Het college van burgemeester en schepenen van de stad Dilsen-Stokkem heeft een omgevingsvergunning afgeleverd voor een nieuw hedendaags paviljoen annex onthaal- en belevingscentrum, tussen De Wissen en het toeristisch fietspad.

Het Maascentrum De Wissen werd gebouwd begin jaren negentig, aan de nieuwe winterdijk langs de oude Maas te Stokkem. Het centrum bevat de toeristische dienst van de stad, een Maasmuseum, een vlechtmuseum, een antenne van het Provinciaal Natuurcentrum, een hotel met 6 kamers, een café-restaurant annex terras, een klein auditorium en een vergaderaccommodatie.

Schepen van toerisme Koen Sleypen legt uit: “Het Maascentrum De Wissen kijkt uit over het mooie natuurgebied Negenoord, doch heeft er op dit moment weinig relatie mee. Het gebouw is weinig “open” en erg “in zichzelf gekeerd”. Nochtans is er een grote potentie om het gebouw richting Negenoord open te trekken. Het geheel is ondertussen behoorlijk verouderd en ook het museum beantwoordt niet meer aan wat je vandaag de dag mag verwachten. De stad wenst De Wissen daarom om te bouwen tot een hedendaags onthaal- en belevingscentrum voor het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei.”

“Hierbij komt de focus niet meer te liggen op het statische museumbezoek, maar op een actieve en leerrijke ervaring waarbij de relatie met het aanwezige natuurgebied en het ruimere RivierPark-landschap centraal staat”, aldus burgemeester Sofie Vandeweerd. “Het is belangrijk dat een eerste indruk wordt opgedaan in het bezoekerscentrum waarop een actieve ontdekking in het natuurgebied Negenoord en het RivierPark Maasvallei volgt.”

Er zal een nieuw paviljoen gebouwd worden tussen De Wissen en het toeristisch fietspad over de winterdijk. Dit gebouw zal een open karakter krijgen en zich openstellen naar de dijk en de oude Maas, waardoor het een zeer uitnodigend karakter krijgt. Op het gelijkvloers zal de infobalie van de toeristische dienst gehuisvest worden. Op de verdieping komt een kleine expositieruimte, waar het verhaal van de Maas via hedendaagse media aanschouwelijk wordt gemaakt.

Via een buitentrap zal het dak van het paviljoen bereikbaar worden gemaakt. Van hieruit zal men een prachtig zicht krijgen op de oude Maas en het natuurgebied Negenoord. De gevels van het gebouw zullen worden begroeid met klimplanten, zodoende dat er een uniek concept ontstaat.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here