Spouwmuurisolatie in 428 woningen van Ons Dak

Sociale Huisvestingsmaatschappij Ons Dak plaatst in 428 woningen extra spouwmuurisolatie.

Dit project gebeurt met subsidies van de Vlaamse Overheid en is meteen het grootste in Vlaanderen op dat vlak.

Voor de huurder betekent het, naast een duidelijke comfortverbetering, ook een jaarlijkse besparing van minstens € 150. Bovendien werd binnen dit project de 100.000ste woning in Vlaanderen van spouwmuurisolatie voorzien. De aftrap vond plaats in Dilsen-Stokkem, onder toeziend oog van burgemeester Sofie Vandeweerd en minister Lydia Peeters.

Koen Van den Bruel, Ons Dak: “We zijn nu vier maanden bezig en de reacties van onze huurders zijn erg lovend. Door de isolatie stijgt de oppervlaktetemperatuur van de binnenmuren in de woning en koelen de muren minder snel af. Dit levert een onmiddellijk en voelbare comfortverbetering op. In de zomer zorgt de isolatie ervoor dat de woning langer koel blijft. Het effect op de portemonnee is niet onbelangrijk: minstens 150 euro per jaar, of een besparing van 20% tot 25% op de stookkosten. Mooi meegenomen, toch?”

Ons Dak ging in zee met Eltherm, specialist in isolatie. Roel Coose, Eltherm: “Voor open spouwmuren van bestaande woningen, is spouwmuurisolatie de aangewezen thermische en akoestische isolatie. Wij isoleren de spouwmuur met minerale inblaaswol, bestaande uit gesiliconiseerde wolvezels van hoge densiteit. De isolatievlokken hebben niet alleen een hoge thermische isolatiewaarde, maar verbeteren ook de akoestische prestaties van de woningen. Het materiaal is waterafstotend, onbrandbaar, vormvast en sluit alle kansen op vocht en condensatie uit. Als pionier, met 45 jaar ervaring, adviseren we dus bewust de minerale inblaaswol. Volgens het principe van een circulaire economie zijn deze isolatievlokken ook nog eens 100 % recycleerbaar. Resultaat: het comfort van de woningen verhoogt omdat de binnenmuren minder snel opwarmen en afkoelen, en dit op een duurzame manier.”

De voorbereiding was cruciaal, zowel op technisch vlak als naar de huurders toe. Alle woningen ondergingen voor de start van de werken een grondige inspectie zodat er geen verrassingen uit de bus kwamen, en er werden diverse infovergaderingen georganiseerd voor de huurders. Roel Coose: “Het is leuk werken, mede dankzij die goede voorbereiding. Voordeel is ook dat we aan de buitenkant tewerk gaan, zo ondervinden de bewoners weinig tot geen hinder.” De oplevering van dit project is voorzien voor september 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here