Twee mannen, een kano en de Maas

Het is precies tien jaar geleden dat Maaseikenaren Wiel Borkelmans en Hugo Hoedemakers hun avontuur begonnen. In de zomer van 2009 voeren zij over de Maas, van bron tot monding. Hun ervaring is aanleiding tot het maken van een verteltheater.

De huidige stand van de Maas nodigt er niet toe uit, maar in de zomer van 2009 peddelden Wiel en Hugo 850 km bij elkaar. Menig Maaseikenaar herinnert zich nog de zomerse dinsdagmiddag waarop Wiel en Hugo, na 600 km kajakken, hun geboortestad Maaseik passeerden. Familie, vrienden en kennissen stonden de twee helden op te wachten aan de Maasbrug. De Zate Hermenie ‘Just Der Langs’ speelde Sterk es Eik en ruim 300 sympathisanten zongen mee.

Voor Hugo Hoedemakers was het een extra emotioneel moment. Zijn ouderlijk huis ligt immers vlakbij de Maasbrug. Iedereen verklaarde hen voor gek, maar toch zouden ze nog het stuk tussen Maaseik en de Noordzee afleggen.

Het avontuur van de twee Maaseikenaren is de bron van een sappig verteltheater. Willie en Hugo vertellen op ludieke wijze hoe ze als onervaren kanovaarders, hun beider droom realiseerden. Ze vertellen over het ontstaan van het idee, de voorbereidingen, de oefentochten en de uiteindelijke expeditie waarbij de twee 28 dagen tot elkaar veroordeeld waren. Op een Maas die met de dag meer en meer respect afdwong. Beiden zijn geboren vertellers, gespeend met een grote dosis humor. Hun verhaal zal iedere Maaseikenaar en iedereen die van de Maas houdt, zeker smaken. Zij voeren hun verteltheater eenmalig op in Cultuurcentrum Achter Olmen en wel op donderdag 28 maart.

Foto: Peter De Bruyn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here