Nieuwe bestemming voor herkenbare watertoren in Bree

Het stadsbestuur van Bree schreef in 2018 een wedstrijd uit voor de herbestemming van de iconische watertoren in art-decostijl in het stadspark. Het ontwerp van Architectenbureau Kanaal Zuid kwam als winnaar uit de bus. De watertoren zal worden gerestaureerd en krijgt een nieuwe invulling als woning boven een polyvalente ruimte.

De watertoren van Bree werd opgericht tussen 1938 en 1940 en staat in stadspark ‘Boneput’ aan de rand van de stad. De toren is gebouwd in art-decostijl en is omgeven door groen. Jaren geleden werd de toren uit dienst genomen en sindsdien staat het gebouw te verkommeren.

Bij de ontwerpwedstrijd voor de herbestemming van het gebouw, werd het ontwerp van architecten Tom Zegers en Natalie Martens door het stadsbestuur van Bree als beste beoordeeld. Beide architecten hebben vele jaren ervaring in restauraties en herbestemmingen van diverse monumenten en zien dit project als een nieuwe (persoonlijke) uitdaging.

De nieuwe functie van de watertoren zal dubbel zijn: een volwaardige woning (in en rondom het waterreservoir) boven een open ruimte die kan dienen voor ‘cultureel polyvalent gebruik’.

Alvorens de watertoren herbestemd wordt, zal het volledige gebouw gerestaureerd worden, met als doel om de toren terug te transformeren naar een historisch icoon op de site. Dit alles zal gebeuren volgens de regels van de kunst en met respect voor de bestaande architectuur, waarbij er gestreefd wordt naar een optimaal behoud van de ziel van het gebouw.

In het waterreservoir zullen grote raampartijen geplaatst worden met zicht op het park. Achter de watertoren wordt een nieuwe externe lift-toren geplaatst zodat de architectuur van de watertoren intact blijft. Tot slot zal het gebouw verlicht worden met intelligente architecturale gevelverlichting zodat het een herkenningspunt wordt voor de omgeving, zowel overdag als ‘s nachts.

“De watertoren wordt de culturele poot op de Boneput en is een goede aanvulling op het bestaande aanbod van sport, recreatie en polyvalente ruimtes op de site. Het is dan ook ideaal dat deze functie gehuisvest is in een iconisch gebouw met uitgesproken waardevolle architectuur”, aldus het ontwerpteam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here