Rode maan goed zichtbaar in de regio

Maandagochtend 21 januari was er een goede reden om heel vroeg op te staan. Er voltrok zich namelijk een totale maansverduistering, die in deze regio bijzonder goed zichtbaar was.

De maan nam maandagochtend tijdelijk de kleur aan van de ondergaande zon. Op het moment van de eclips stond de maan boven de westelijke horizon.

Een totale maansverduistering vindt plaats wanneer de aarde vanaf de maan gezien voor de zon langs schuift. Daardoor valt er geen direct zonlicht meer op de maan, die in de uren vóór en ná de verduistering juist volledig verlicht is.

Vanaf 4.35 uur was het schouwspel te zien en waren er in de regio personen actief dit op foto vast te leggen. Het verliep heel geleidelijk: Eerst was enkel de linkerrand donker, maar naarmate de minuten verstreken raakte een steeds groter deel van de maan verduisterd. Om 5.41 uur was de eclips totaal, en dat bleef zo tot 6.43 uur. Ruim een uur later ontsnapte ook het laatste stukje maan aan de aardschaduw.

Foto: Erik Opdenakker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here