Jaak en Christine krijgen oorkonde voor 58 jaar in de horeca

VZW Promo Stokkem, die dit jaar haar 25-jarig bestaan viert, start traditiegetrouw het nieuwe jaar met een ‘Voyage Surprise’, een verrassingsactiviteit waarbij de vereniging in de nabije omgeving een speciale plaats bezoekt en die onder de aandacht brengt.

Dit jaar streek de groep in het Stokkemse stadscentrum neer in café Onger de Poart. De uitbaters, Jaak en Christine, werden letterlijk in de bloemetjes gezet en terecht! In mei 1960 startten ze in de Rechtestraat met een frituur, uiteraard niet te vergelijken met de infrastructuur van nu. Er werd gebakken in twee gasketels zonder thermostaat. In het begin werden de aardappelen zelfs met de hand geschild en het aanbod snacks was heel beperkt: een gekookt ei, een rolmops, een dikke komkommer en een knakworst.

Jaak herinnert zich dat een ‘grote friet met mayonaise’ toen 5 frank kostte. Gaandeweg werd de zaak uitgebreid en gemoderniseerd. Zo zorgden Jaak en Christine dat de ‘hongerigen gespijsd’ werden.

Na meer dan 33 jaar ging de frituur dicht. Aan pensioen dachten ze toen niet, want ze bouwden de zaak om naar een café: café Onger de poart, de hoeëskamer van Stokkem. Dit was in 1994, dus staan er dit jaar 25 jaar op de teller.

Christine verzorgt haar klanten goed: haar vast publiek, de gelegenheidsklanten en toeristen en een grote groep wielertoeristen, die steevast door ‘moeder’ Christine verwend worden. Jaak werkte in de bouw, had jarenlang een huis-aan-huis drankronde en was decennialang actief als bestuurslid bij het voetbal en de braderie. Christine zorgt niet alleen dat haar café en terras mooi versierd zijn, maar maakte ook van de straatversiering een erezaak toen Promo, de Kunstkring Arnold Sauwen en De Wissen het initiatief namen om straatcomités op te richten met als hoogtepunt de jaarlijkse bebloemingsactie.

Voorzitter Sylvain Sleypen van vzw Promo Stokkem overhandigde, voor die 58 jaar ‘horeca’ in Stokkem, een mooie oorkonde aan het echtpaar, dat nog niet aan stoppen denkt. Bij een drankje werd nog lang nagepraat en natuurlijk kon een frituurwagen niet ontbreken. Voor de gelegenheid namen Jaak en Christine nog eens plaats aan de friteuse, zoals ze jarenlang gedaan hebben. Voor een laatste ‘surprise’ zorgde een goochelaar, die de avond afsloot met een hele resem verbazende trucjes, die achteraf druk becommentarieerd werden. Een geslaagde avond!

Foto: Jean Segers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here