Kunstenaars mogen plan indienen voor kraan Landbouwbelang Weert

Zuid Willemsvaart kanaal Weert Poort van Limburg

Delen van de oude laad- en loskraan van het gesloopte Landbouwbelang aan de Industriekade in Weert blijven toch behouden. De kraan werd in 2004, samen met de gebouwen van het Landbouwbelang, afgebroken. De laad- en loskraan werd opgeslagen om uiteindelijk, als soort herinnering aan de vroegere functie van het huidige woongebied, als industrieel erfgoed herplaatst te worden.

Over de opslag en herplaatsing van de kraan is daarna veel te doen geweest in Weert. Allereerst bleek de opslag van de kraan in Roermond jaarlijks zesduizend euro’s te kosten. Ook bleek herplaatsen van de kraan aan de te bouwen appartementen op veel verzet te stuiten. Rijkswaterstaat was tegen herplaatsing van de loskraan omdat het bouwwerk de radarbeelden voor de scheepvaart zou storen. En het Weerter stadsbestuur vond de kosten van herplaatsing, die op een slordige 300.000 tot 500.000 euro werden geraamd, te gortig.

Nu is besloten dat Bouwbedrijf Jongen dat in het gebied nog eens bijna 250 nieuwe woningen en appartementen gaat bouwen, de laad- en loskraan als kunstwerk in de openbare ruimte gaat terugplaatsen. Zo wil men de herinnering aan de vroegere industriële functie van dit nieuwe woongebied levend houden. Kunstenaars worden uitgenodigd plannen voor dit project in te dienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here