Inwoners gemeente Nederweert ontvangen In geval van nood-kaart

Nederweert vlag

Inwoners van de gemeente Nederweert ontvangen in de eerste week van januari de In geval van nood-kaart. Het is belangrijk dat hulpverleners bij calamiteiten snel de telefoonnummers van familieleden en medische gegevens kunnen vinden. Met de noodkaart is deze informatie zo voorhanden.

De gemeenteraad heeft verzocht om deze kaart onder de inwoners te verspreiden. De kaart kan opgehangen worden op een gemakkelijk vindbare plaats, bijvoorbeeld bij de voordeur of in de meterkast.

Zo kunnen hulpverleners in noodgevallen snel familieleden op de hoogte brengen en de huisarts waarschuwen. Door de noodkaart hoeven politiemensen, ambulancemedewerkers of brandweerlieden niet tussen persoonlijke spullen naar belangrijke gegevens te zoeken.

De In geval van nood-kaart biedt bijvoorbeeld uitkomst bij een zelfstandig wonende oudere die van de trap valt, waarbij de hulpdiensten pas na lang zoeken door het huis de telefoonnummers van kinderen kunnen achterhalen. Of bij een ouder echtpaar waarbij de echtgenote niet weet waar haar man alle belangrijke informatie bewaart.

Bij de noodkaart zitten twee kleinere kaartjes die in de portemonnee bij de identiteitskaart of het rijbewijs bewaard kunnen worden voor het geval er buitenshuis iets gebeurt. Gegevens van huisarts, een ziekenhuis waar hij/zij bekend is en de contactpersonen zijn dan direct paraat.

Verder zijn er vier kaartjes die ouderen aan hun contactpersonen kunnen uitreiken. Hierop staan bijvoorbeeld de telefoonnummers van buurtgenoten. Mocht een dochter ver weg wonen en haar oudere moeder niet kunnen bereiken, dan kan ze de buren vragen even een kijkje te nemen. En voor de buren zelf is het handig om te weten wie ze kunnen bellen als er met hun buurman of buurvrouw iets aan de hand is.
“De noodkaart helpt hulpverleners om snelle en effectieve hulp te kunnen verlenen”, aldus burgemeester Evers. Hij roept de inwoners dan ook vriendelijk op om de kaart in te vullen en op te hangen. “Want iedere seconde telt!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here