Italiaanse en Roemeense studenten bezoeken het Maasland

Zeventien Italiaanse en Roemeense studenten maakten, dankzij het Erasmus uitwisselingproject, kennis met het Maasland. Vorige week verbleven ze een week lang met hun leerkrachten en opvoeders bij gezinnen van leerlingen van de Stedelijke Humaniora van Dilsen-Stokkem.

De bedoeling van de uitwisseling is kennis te nemen van de diverse onderwijsvormen, en bestudering van het plaatselijke samenlevingspatroon.

Een dag werd volledig besteed aan het gebied Negenoord. Na de verwelkoming in De Wissen trok de groep de natuur in. Vooreerst een situatieschets van het 130 ha groot Negenoordgebied.
Corresponderen met de verschillende nationaliteiten verliep vlot. De gids, medewerkster van ‘De Wissen’, Christel Leenders, wist het allemaal haarfijn in het Engels te vertellen.

Veel aandacht werd geschonken aan de Maasbeddingverbreding. “Deze is nodig”, vertelde de gids. “Om de wateroverlast bij overstroming in te perken en om zo rampen te vermijden.”
Ook de flora ontsnapte niet aan de aandacht. Vooral de zeldzame gewassen werden onder de loep genomen. Veelal zijn het immigranten waarvan de zaadjes door het water uit verre streken aangevoerd zijn.

Een tochtje met de fluisterboten bracht de jongeren dicht bij het territorium van de bever, erg actief in de Oude Maas. De meerdere, in de vorm van een zandloper afgeknaagde, bomen bewezen zijn aanwezigheid. In de namiddag fietste de ‘internationale’ groep naar Maasmechelen.

Na een week verblijf reisden ze vol enthousiasme, na afspraak voor een tegenbezoek, huiswaarts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here