Lezing “De van Eycks en de liefde”

Op maandag 26 november om 20.00 uur, zal door de Geschied- en Heemkundige Kring ‘Het Land van Thorn’ een lezing georganiseerd worden in Zaal ‘Oad Thoear’ aan de Steegputstraat 4 te Thorn, met als titel: ‘De van Eycks en de liefde;het portret van de Arnolfini’s en de Théséide’. De lezing wordt verzorgd door de heer Jos Henckens.

De laat-middeleeuwse kunstenaarsfamilie Van Eyck blijft boeien, ook via specifieke thematische benaderingen. Jos Henckens haakt in deze voordracht in op het thema van de liefde bij Jan Van Eyck en Barthélemy d’Eyck binnen de toenmalige adelijke mentaliteit.

Ons beeld van liefde en relatiebeleving is dominant gekleurd door de liberale individuele zelfbeschikking en de romantische emotionaliteit vanaf de 19de eeuw. In de late Middeleeuwen verlustigden de betere standen zich in het droombeeld van de hoofse liefde en engageerden zij zich meestal in gearrangeerde huwelijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here