Vlaams-Nederlandse top bespreekt spoorlijn Hamont-Weert

Station Hamont

Afgelopen week vond de tweejaarlijkse Vlaams-Nederlandse top plaats, ditmaal in Middelburg. Eén van de onderwerpen waar lange tijd over gesproken werd was grensoverschrijdende mobiliteit, waaronder de spoorlijn Mol-Weert, door doortrekking van het spoor in Hamont.

De Belgische federale regeringen en de drie gewesten hebben deze zomer een aangepast akkoord bereikt over wie wat betaalt van de strategische spoorweginfrastructuren. Dit akkoord is ook een boost voor de prioritaire Vlaamse spoorwegprojecten, die hierdoor een bijkomende financiering vanwege de Vlaamse overheid krijgen. Een van die werken is de elektrificatie van de lijn 19 (Mol-Hamont) in de Kempen. Dat is een van de laatste stroken spoorweg in Vlaanderen waarop nog geen elektrische locomotieven kunnen rijden. Deze strook is ook een onderdeel van de historische IJzeren Rijn, de verbinding tussen Antwerpen en het Ruhrgebied.

Belgisch Noord-Limburg kan dan ook rechtstreekse verbindingen krijgen met Brussel. Nu zijn die er niet, omdat er geen diesellocomotieven mogen rijden in de tunnel tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid. De werken aan lijn 19 starten in augustus en moeten einde 2020 klaar zijn. Aansluitend, tussen de Nederlandse grens en Weert, onderzoekt het Nederlandse Prorail de mogelijke elektrificatie van de strook Hamont-Weert. Als dit gebeurt moeten de NMBS en de NS het eens worden over de exploitatie(kosten) van een mogelijke grensoverschrijdende verbinding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here