Boerenbond vraagt krachtdadige acties tegen de overpopulatie van everzwijnen

everzwijn

Om de talrijke gevallen van overlast met everzwijnen in te dijken en om mogelijke besmetting van de Afrikaanse varkenspest in de varkensstallen te voorkomen, vraagt de Boerenbond krachtdadige acties om de everzwijnenpopulatie beheersbaar te houden.

Met de regelmaat van een klok verschijnen berichten in de pers van omgewoelde tuinen, verkeersongevallen veroorzaakt door everzwijnen en verontruste burgers die everzwijnen in hun straat opmerken. Maar al veel langer klagen landbouwers, zeker in de provincie Limburg over de schade die everzwijnen aanbrengen aan de landbouwgewassen. Hierbij komt nu nog de dreiging dat everzwijnen de Afrikaanse varkenspest zouden kunnen uitdragen. In opdracht van minister Schauvliege organiseren de gouverneurs van Limburg en Antwerpen deze en volgende week overleg met de verschillende betrokkenen.

“Voor Boerenbond is het hoogtijd dat er krachtdadig wordt opgetreden”, zegt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond. “Doordat de oogst vroeger dan andere jaren plaatsvond, liggen de gronden er nu al goed bij om bejaging te starten.” Om de everzwijnenpopulatie in te dijken, wil de Boerenbond een doortastende en gezamenlijke aanpak van alle betrokken partijen rond vijf concrete aandachtspunten die ook aan de gouverneurs zullen voorgelegd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here