100 Jaar Wapenstilstand in Bree

Het is op wapenstilstand dit jaar precies een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Deze historische gebeurtenis gedenkt men in Bree in november met een aantal speciale momenten en blikvangers.

Op zondag 11 november worden de Breese oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog gehuldigd. Om 09.00 uur wordt er verzameld aan de Hoogstraat ter hoogte van winkel Madame Ohh en zal er in optocht naar de kapel van het Stadhuis worden gelopen. Hier vindt om 09.30 uur een plechtige eucharistieviering plaats.

Om 10.30 uur is er een ‘ode aan de doden’ in de kapel, een organisatie van de Geschied- en Heemkundige Kring met een persoonlijke hulde aan elk oorlogsslachtoffer van Groot Bree.
De tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog en de Breese oorlogsslachtoffers zal om 11.00 uur worden geopend door burgemeester Liesbeth Van der Auwera, gevolgd door een korte bloemenhulde aan het monument der gesneuvelden op het Vrijthof. Aansluitend is er een huldebetoon aan de monumenten der gesneuvelden in Gerdingen.

De tentoonstelling in de kapel van het stadhuis kan men bezoeken tot en met vrijdag 14 december. Bezoekers worden verwacht tijdens de openingsuren van de centrale balie van het stadhuis. Uitzonderlijk is de kapel ook op zondag tijdens de periode geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

De Geschied- en Heemkundige Kring bracht -ook in de aanloop naar 11 november 2018-de rijk geïllustreerde brochure ‘Onze helden uit Groot-Bree 1914-1918’ uit. In deze unieke uitgave worden alle oorlogsslachtoffers elk afzonderlijk belicht. Het boekje telt 80 pagina’s en is verkrijgbaar voor € 15,–.

Alle geïnteresseerden in de Eerste Wereldoorlog zijn verder ook van harte uitgenodigd op de lezing van kolonel Troubleyn die aansluit bij dit thema. Hij brengt op woensdag 21 november om 20.00 uur in Kim Clijsterszaal van het stadhuis een boeiende uiteenzetting over de geïnterneerden in Nederland. Vele gevluchte soldaten, ook uit Groot-Bree, werden immers in kampen in Nederland ondergebracht. Aansluitend kan men een bezoek aan de tentoonstelling brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here