Geslaagde Nacht van de Nacht op Annamolen Keent

hdr

De Sint Annamolen aan de Keenterstraat was zaterdagnacht de enige locatie in Weert waar aandacht werd geschonken aan de Nacht van de Nacht. De schijnwerpers die de molen normaal ’s avonds tot een uur ’s nachts verlichten waren uitgezet en ook binnen in de molen bleef het donker. Daarvoor in de plaats kon iedereen die daarvoor belangstelling had de molen tijdens een zaklamp rondleiding ‘op een wat andere manier’ leren kennen.

Nederland en België zijn samen de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat beide landen helemaal oplichten door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig uit een soort van automatisme. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig brandt. Vooral veel nachtdieren en nacht actieve insecten ondervinden hier veel hinder van.

Op de voor één avond en nacht donkere Sint Annamolen konden zaterdagavond molenaar Gerie Fijen en twee molengidsen in de loop van de avond een vijftiental mensen ontvangen die het idee van de zaklamp rondwandeling zo aansprak dat ze naar de verduisterde molen kwamen. Daarbij ook enkele bezoekers uit Brabant en zelfs uit Tsjechië naast bezoekers uit het Weertse. Allemaal leerden ze op een actieve en verrassende wijze de molen bij het licht van enkele zaklampen kennen. Na afloop waren ze dan ook zonder uitzondering erg te spreken over het initiatief. En bij de Sint Annamolen gaat de LED verlichting voortaan iedere avond om 23 uur en niet pas een uur na middernacht uit. Om zo voortaan iedere avond een kleine bijdrage aan meer nachtelijk duister te leveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here