Jong redt Oud-project brengt watermolen ‘terug’ naar Ellikom

Watermolen

In 1963 verhuisde de olieslagmolen uit Ellikom naar Bokrijk. De vrije basisschool in Ellikom wil de vroegere locatie van de molen opwaarderen en de verhalen over de molen delen met buurtbewoners en bezoekers via een infobord.

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar leren in de klas over de molen en verzamelen allerlei informatie. Ze verkennen de Abeekvallei waar de molen ooit stond. Onder begeleiding van de lokale Natuurpuntafdeling voeren ze er beheerswerken uit. Ze brengen ook een bezoek aan het Openluchtmuseum Bokrijk, waar de molen momenteel wordt gerestaureerd. Daarnaast interviewen de leerlingen buurtbewoners die ooit nog in de buurt van de molen woonden, werkten of speelden. De leerkrachten en de heemkundige kring van Meeuwen-Gruitrode “De Reengenoten” zorgen voor de nodige begeleiding. Ook het gemeentebestuur van Meeuwen-Gruitrode werkt mee aan het project.

De locatie is nu reeds het startpunt van een wandeling door de Abeekvallei, maar het verhaal van de molen ontbreekt. Aan het einde van het Jong redt Oud-traject zal een bord onthuld worden op de plaats waar de molen stond, met daarop in het kort de geschiedenis van de molen aangevuld met quotes van vroegere buurtbewoners. Via QR-codes zullen de volledige verhalen te beluisteren zijn. Op die manier zal de molen steeds symbolisch aanwezig blijven op zijn vroegere standplaats in de Abeekvallei en in het collectieve geheugen van de lokale gemeenschap.

1 REACTIE

  1. Ik ben Leo Steuns, sinds 1972 de eigenaar van de Houbenmolen aan de Bosbeek te Opoeteren. Het molenwerk is rond 1925 ontmanteld en nieuw opgbouwd, en is na de tweede wereldoorlog definitief ontmanteld tot woonhuis, waarin ik woon. Ergens rond 1975 bezocht mij de vroegere molenaar van de olieslagmolen van Ellikom. Hij had ooit als knecht gewerkt in de Houbenmolen. Hij vertelde dat in het verleden het raderwerk van de Houbenmolen was overgebracht in de olieslagmolen van Ellikom, die nadien naar Bokrijk werd overgebracht. Hij was verbonden met de toenmalige molenaarsfamilie. Die was nadien begonnen met een machinefabriek voor maalapparatuur, gevestigd in de nabijheid van die molen.
    Ik ben op zoek naar de geschiedenisverhalen rond die overplaatsingen van de molenwerken en van vroegere afbeeldingen daarvan, en van de betrokken families. Wie kan mij op weg helpen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here