Thorna | Cultura opent nieuw seizoen

Torna | Cultura opent haar nieuwe seizoen op zondag 7 oktober om 14.30 uur in café-restaurant Aod Thoear met een verrassend, aantrekkelijk programma met interessante gasten en boeiende presentaties. Het openingscafé biedt veel variatie en kwaliteit. Gastheer is Henk van Neerven. De entree is € 5,00.

De opening van dit Torna | Cultura – café is muzikaal hoogstaand. De Servische topgitarist Radomir Vasiljevic en zijn Balkan Orchestra brengen de warmte en het gevoel van de Balkan mee naar binnen. Sinds 2013 woont en werkt Radomir in Roermond waar hij zijn muziek promoot en jong getalenteerde gitaristen helpt op een hoger niveau te komen.

In september 2017 heeft Radomir zijn eigen Balkan Orchestra opgericht dat typische muziek uit de Balkanlanden speelt. Tijdens het programma zal het door hem ontwikkelde repertoire van de mooiste Balkan-melodieën klinken. Radomir Vaseljevic wordt begeleid door Mihail Gyuzelov, accordeon, en René Hamers, klarinet.

Als zondag 14 oktober de 290e Brandprocessie door de historische kern van Thorn trekt, draagt deken Maessen de nieuwe koorkap die ontworpen is door kunstenares Angeles Nieto, (Madrid/ Thorn). Deze koorkap is een uniek en kostbaar product van hoge artistieke waarde en volledig passend in de rijke textieltraditie van de Abdijkerk Thorn. Het borduurwerk en de applicaties zijn gemaakt in het TextielLab van het Textiel Museum in Tilburg. Het TextielLab ‘vertaalde’ het schilderwerk in borduurwerk. Angeles Nieto zal vertellen over haar ontwerp en het maakproces, zodat de bezoekers een goed idee krijgen van wat ze kunnen verwachten tijdens de Brandprocessie.

De ene recensie is nog lovender dan de andere over de docuroman ‘Goed Gerei’ van Wido Smeets (Wessem). ‘Ontroerend, Amusant, Beangstigend, Herkenbaar’ schrijft de recensent van ‘Navenant’. Een ander schrijft: ‘een documentaire roman van grote klasse’.

‘Goed Gerei’ is het levensverhaal van een Wessemse (meubelmakers)familie, een boek over vaders en zonen, over lotsbestemming en de onmacht eraan te ontsnappen. Wido Smeets is oprichter en hoofdredacteur van cultureel maandblad Zuiderlucht. De interviewers van Torna | Cultura gaan in gesprek met Wido over zijn boek ‘Goed Gerei’. Na afloop van het Café is er gelegenheid tot aankoop en tot signeren.

Actrice Gerda Schattorjé (Baarlo) speelt de tragi-komische monoloog ‘Gelûkkig kómme de daag ein veur ein’. Een vrouw vertelt wat de gevolgen van een kinderloos huwelijk zijn als beide partners heel graag kinderen willen. Liefde, verdriet, ontroering en humor zijn de ingrediënten waarmee ze over haar leven vertelt.

Leonne Cramers en Karel Ruiten lezen respectievelijk een actueel gedicht en column voor. Beiden zijn lid van de ‘Sjrieverskrink Midde-Limburg’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here