Archiefbeheer Weert voldoet niet aan eisen archiefwet

stadhuis gemeentehuis weert

Op een aantal punten wordt in Weert door de gemeente niet volledig voldaan aan de Archiefwet. Dat rapporteert de archiefinspecteur aan burgemeester en wethouders van Weert op basis van de archiefverordening. De gemeente Weert kent momenteel twee soorten gemeentelijk archief: een analoog (op papier) en een digitaal archief. Uit een onderzoek blijkt dat het wettelijk verplichte kwaliteitssysteem afwezig is. Dit kan leiden tot incomplete en onbetrouwbare (archief)gegevens omdat de kwaliteit van het informatiebeheer onvoldoende wordt bewaakt. Wel is er een start gemaakt met het in kaart brengen van de processen en werkzaamheden om een goed, geordend en toegankelijk archief te kunnen waarborgen.

Ook bestaat er geen totaaloverzicht van de informatie van de organisatie. Daarbij gaat het om de actueel ontstane informatie. Daardoor is er geen inzicht in welke processen en applicaties archiefwaardige informatie wordt gevormd. Dit maakt het moeilijk om goed informatiebeheer te voeren. Bovendien zijn in Weert in de meeste gevallen de analoge, papieren, dossiers nog leidend. Ook schuilt er op dit moment een groot risico in de wijze waarop het digitaal informatiebeheer bij de gemeente Weert is geregeld. Dat is niet voldoende gericht op duurzame toegankelijkheid van de gegevens. In combinatie met de afwezigheid van een goed kwaliteitssysteem en de nodige gebreken ten aanzien van de ordening maakt dit de digitale gegevens van de gemeente op dit moment bijzonder kwetsbaar waar het de betrouwbaarheid, rechtsgeldigheid, raadpleegbaarheid en/of beschikbaarheid van de informatie betreft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here