Langeafstand fietsroute langs Dodendraad Molenbeersel van start gegaan

Deze zomer lanceert stichting Verhalis, in samenwerking met Grote Routepaden, de Grensroute, een langeafstand fietsroute van 546 kilometer langs het voormalige traject van de Dodendraad. Deze elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog stond op de Belgisch-Nederlandse grens van het Drielandenpunt tot aan Cadzand.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de grensversperring werd afgebroken. Bij de dodendraad, waar 2000 volt op stond, zijn in die tijd ruim 1000 slachtoffers gevallen.
De route, uitgestippeld via knooppunten, voert langs 23 reconstructies en monumenten van de Dodendraad en loopt zowel over Belgisch als over Nederlands grondgebied. Het traject slingert over de grens en voert door een afwisselend landschap van heuvels, rivieren, moerasgebieden, bossen en heidevelden tot in de duinen van de Noordzeekust.

De dodendraad in Molenbeersel is één van de 23 reconstructies opgenomen in de langeafstandsroute.

Behalve mooie natuurgebieden en rustige plattelandsweggetjes heeft de route nog een paar bijzondere verrassingen in petto zoals het historisch geladen Moresnet of het Antwerpse havengebied met verborgen oude vestingen in het groen.

De grensroute is onderdeel van het herdenkingsproject de Dodendraad Leeft. In dit project staat nu eens niet het slagveld bij de IJzer centraal, maar een ander, vaak vergeten deel van de Eerste Wereldoorlog: de Dodendraad. Verhalis ontwikkelt in het kader van de Dodendraad Leeft niet alleen deze fietsroute. In oktober 2018 planten vrijwilligers en leerlingen van zo’n 75 basisscholen in de hele grensstreek ruim honderdduizend witte krokussen op het voormalige traject van de Dodendraad. Ieder voorjaar, als de krokussen bloeien, worden delen van het traject daardoor opnieuw zichtbaar.

De website Grensroute.eu is sinds 1 augustus online. Hier kunt u het traject bekijken en lokale verhalen over de Dodendraad lezen. U vindt er ook de fietslabels met knooppunten, die u kunt uitprinten voor aan uw fietsstuur.

De bijbehorende fietsgids verschijnt begin februari 2019 tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Gent. De fietsgids wordt uitgegeven door Grote Routepaden uit België. Deze gids bevat uitgebreide informatie over het traject, lokale verhalen over de Dodendraad en vele kaarten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here