Herdenking einde Eerste Wereldoorlog

Zaterdag 17 en zondag 18 november organiseren de Stad Maaseik, gemeente Echt-Susteren en Gemeinde Selfkant een herdenking rondom het einde van de eerste wereldoorlog met als thema ‘Van ontwapening naar ontwapenend’.

Het thema is gerelateerd aan de aftocht en ontwapening van de Duitse troepen vanuit Maaseik, via de grensovergang Maaseik-Roosteren naar Duits grondgebied.

Tijdens dit herdenkingsweekend zijn er tal van activiteiten, waaronder een re-enactment evenement, een stoet door het centrum van Maaseik en een herdenkingsconcert.

3 REACTIES

 1. Ik vrees dat ik nog maar eens moet opmerken dat jullie berichtgeving niet volledig is: Leo Pieters (VB) stelde over dit onderwerp de vragen tijdens de afgelopen gemeenteraad. Dit werd correct weergegeven in Het Belang van Limburg van Zaterdag 02 Juni 2018 op pagina 32. Ik vraag mij echt af waarom grenslandactueel er niet in slaagt om eerlijk en correct het volledige verhaal te vertellen. Dan zouden jullie ook hebben kunnen vertellen dat schepen Giebens op de gemeenteraad duidelijk NIET goed op de hoogte is van onze Vlaamse geschiedenis. Integendeel! En dan mag diezelfde onbekwame schapen hier in de pers grote sier maken met dit onderwerp… tja…

  Het zou grenslandactueel echt sieren mochten ze onafhankelijk berichtgeven, en niet als papegaai van de meerderheid fungeren.

 2. Geachte EJ,

  Normaliter reageert onze redactie hier niet op, echter merken we dat het u ‘hoog’ zit, derhalve ter verduidelijking:

  Het bericht hierboven is objectief weergegeven en is enkel een benoeming dat er diverse activiteiten gepland staan. Onze redactie past altijd hoor-en-wederhoor toe. Dat is in dit geval niet van toepassing daar het enkel aankondigt dat er van alles georganiseerd zal worden.

  Met vriendelijke groet,

  Redactie Grensland Actueel

  • Beste Redactie Grensland Actueel,

   Hartelijk dank voor Uw reactie!

   U hebt gelijk, een en ander zit mij inderdaad ‘hoog’. Ik heb er namelijk al bij herhaling, en bij verschillende artikels op gewezen dat jullie nalaten het hele verhaal te vertellen. Meermaals (What’s App buurtpreventie, Stoet Opoeteren, lijsttrekkers, … ) ‘vergeten’ jullie bewust de rol van Vlaams Belang te vermelden.

   Dat kan af en toe al eens gebeuren natuurlijk. Maar te merken aan het aantal voorvallen is hier duidelijk meer aan de hand. Neem nu bij de voorstelling van de lokale lijsttrekkers op jullie webstek. Als ik mij niet vergis zijn de meeste partijen bij jullie al ruimschoots aan bod gekomen met een leuk artikel, foto en zelfs filmpjes van de respectievelijke lijsttrekkers. Iets wat natuurlijk mag, ware het niet dat de lijsttrekkers van Vlaams Belang helemaal geen aandacht krijgen van jullie!

   Dat is gek, want iedereen die de gemeentepolitiek van zeer nabij volgt weet dat de Vlaams Belang fractie zeer actief is! Iedereen die de gemeentepolitiek volgt weet dat de Vlaams Belang fractie weegt op het beleid. Iedereen die de gemeentepolitiek volgt weet dat de Vlaams Belang fractie met regelmaat van een klok voorstellen doet die vaak overgenomen worden. Vlaams Belang is dus wel degelijk een zeer relevante factor in het lokale politieke landschap!

   Vlaams Belang heeft daarnaast nog altijd heel wat leden, kiezers en sympathisanten in deze streek. Zij hebben het recht te weten wat hun vertegenwoordigers doen. En dat geldt ook voor het artikel hierboven. Het media-cordon is intellectueel oneerlijk en eigenlijk niet meer van deze tijd. Dat neemt niet weg dat ik wel degelijk begrijp wat U wil zeggen in Uw reactie. Sterker, ik zou het ook aanvaarden mocht het artikel effectief louter en alleen een opsomming van de nakende activiteiten zijn. Maar, gezien jullie voorgeschiedenis neemt bij mij de vrees dat jullie wederom niet het volledige verhaal vertellen jammer genoeg de bovenhand. Want het volledige verhaal is dat het bovenstaande nieuws maar bekend geraakte doordat Vlaams Belang fractieleider Leo Pieters hiernaar informeerde op de gemeenteraad van maandag 28 mei 2018. Dat deel van het verhaal werd, o wonder, correct zo weergegeven in Het Belang van Limburg van 02 juni 2018.

   Daarvan lees ik bij jullie jammer genoeg niets. En dat steekt natuurlijk want, iedereen die op de hoogte is van de gemeenteraad van maandag 28 mei 2018 weet dat Leo Pieters daar gevolgd werd door andere raadsleden. Men haakte zelfs (hoewel dat normaliter niet mogelijk is bij een gewone mondelinge vraag) het wagonnetje vast aan dat van Pieters. Wat de volgers van de gemeenteraad ook moeten gemerkt hebben is dat schepen Giebens weer maar eens heeft laten zien dat ze inhoudelijk zeer zwak staat. Ze is dit, en zovele andere, thema’s niet meester! Zo kon ze bijvoorbeeld op Pieter’s opsomming van de geregistreerde oorlogsgraven in onze gemeente geen zinning antwoord geven (Cfr. Artikel hbvl). Ze maakte het op een gegeven moment zelfs zo bont door de terechte opmerking van Pieters dat de akten van de overleden soldaten opgesteld zijn in het Frans weg te lachen.

   Kijk, dat jullie aandacht geven aan dit onderwerp kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen want de Vlamingen mogen gerust herinnerd worden aan de offers die onze voorvaders hebben gebracht in dienst van een staat die hen in ruil daarvoor zwaar discrimineerde. Dat jullie daarbij ruimte geven aan de betrokken beleidsvoerders is niet meer dan normaal. Dat jullie echter bij herhaling nalaten om het hele verhaal te vertellen, dat jullie nalaten om te vertellen dat die beleidsvoerders eigenlijk weinig kaas van het onderwerp gegeten hebben, dat jullie dus de goegemeente niet correct en volledig informeren vind ik eerlijk gezegd storend.

   Nogmaals dank voor jullie aandacht & toekomstige aanpassingen,

   Met vriendelijke groet,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here