Verbreding A2 bij Het Vonderen heeft ook gevolgen onder de grond

a2-snelweg-auto

Bij het verbreden van de A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide komt meer kijken dan alleen het uitbreiden en verleggen van asfalt.

Het heeft ook gevolgen voor alles wat onder de grond ligt: vele kilometers aan kabels en leidingen. Zo kunnen we niet zomaar een schop in de grond steken. Voordat de verbreding van de A2 kan starten, is een zorgvuldige ondergrondse inventarisatie en verlegging noodzakelijk.

In heel Nederland ligt bijna 2 miljoen km ondergrondse kabels en leidingen. Die transporteren water, elektriciteit en dataverkeer, maar ook gas en petrochemische (vloei)stoffen.
Welke kabels en leidingen tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide liggen, is inmiddels bekend. Het voorbereiden van de verlegging en eventueel vervanging van verouderde leidingen, kan in feite van start gaan.

Wanneer dat precies begint, is volgens Danny Vorderhake, adviseur omgeving bij Rijkswaterstaat, nog onduidelijk: “We moeten nog nadere afspraken maken met leidingbeheerders. Daarna kunnen ze meteen starten. De grote partijen, zoals Gasunie en PPS-pipeline, krijgen daarbij voorrang. Simpelweg omdat die de meeste voorbereidingstijd nodig hebben om de verlegging te regelen.”

Vorderhake verwacht niet dat het verleggen van kabels en leidingen overlast geeft. “Het zal niet nodig zijn om de toevoer van bijvoorbeeld gas of water tijdelijk te staken. Ook een afsluiting van de A2 is niet aan de orde. Omwonenden en weggebruikers zullen er dus nauwelijks iets van merken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here