Harry Geuns in de race voor de titel ‘Beste Ambacht In De Kijker’ (video en foto’s)

Kinrooienaar Harry Geuns is een van de deelnemers aan de landelijke wedstrijd ‘Ambacht in de Kijker’.

Sinds 2006 heeft de nationale wedstrijd Ambacht in de Kijker als doel kwaliteitsvolle ambachtslieden in de kijker te zetten, de ambachtelijke sector bekend te maken bij het grote publiek en jongeren warm te maken voor deze beroepen.

Elk jaar selecteert het comité 10 laureaten, dé 10 ambassadeurs van de ambachtelijke sector. Een van de ambassadeurs is de in Molenbeersel woonachtige Harry Geuns. Hij bouwt zelf de instrumenten als een Bandoneon en Conterina. Een bandoneon is een harmonica-achtig muziekinstrument, dat Heinrich Band in 1854 uit de concertina ontwikkelde.

Harry Geuns, 56, besloot in 2003 van zijn passie zijn beroep te maken.

Gepassioneerd door de accordeon sinds hij 7 was, raakte hij als volwassene geïnteresseerd in de ‘bandoneon’, een klein balginstrument dat specifieke klank- en muzikale mogelijkheden biedt, nadat hij de beroemde Argentijnse bandoneon Astor Piazzolla ontdekte. Hij kocht toen een bandoneon van een plaatselijke antiekhandelaar, maar die was in zeer slechte staat. Omdat hij geen reparateur kende die in bandoneons gespecialiseerd was, maar zelf zeer handig is, begon hij zelf aan het instrument te werken en slaagde er in die zijn oorspronkelijke klank terug te geven.

In de loop der jaren kocht Harry Geuns verschillende bandoneons en, als een perfecte autodidact, leerde hij geleidelijk hoe deze instrumenten te herstellen en er nieuwe te bouwen.

In januari 1987 creëerde hij zijn eerste volledig handgemaakte bandoneon, klaar voor gebruik. En al snel kwamen ook klanten aankloppen. Wat aanvankelijk een hobby was, werd in 2000 zijn deeltijds beroep. In oktober 2003, dankzij het gunstige klimaat voor ondernemerschap in België, nam Harry zijn intrek in Molenbeersel en maakte hij er een voltijds beroep van.

Geuns werd geselecteerd vanwege de kwaliteit van het product dat hij maakt, maar eveneens voor het door hem afgelegd parcours. Geuns brengt het ‘Made in Belgium’-product positief onder de aandacht.

Te horen bij de tien beste is al een hele prestatie, maar er is ook nog een mogelijkheid dat Geuns als beste wordt uitgeroepen. Hier heeft hij stemmen voor nodig, die kan men online uitbrengen tot 15 juni aanstaande.

Op 20 juni zal de prijsuitreiking plaats vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here