Bestrijding overlast luizen en mineermot in Weert na meldingen

De gemeente Weert moet de bestrijding van luizen en de mineermot in bomen anders gaan aanpakken. Bestrijding met chemische middelen is sinds 1 november verboden. Het college van B&W heeft besloten dit jaar luizen en mineermot alleen te bestrijden als er meldingen over overlast binnenkomen. Dat gebeurt met ecologisch en milieuverantwoorde middelen.

Bestrijding met chemische middelen mag niet meer. Een van de nadelen daarvan was dat ook andere insecten in de bomen werden gedood. Zo werd het ecosysteem bij elke bestrijdingsbeurt aangetast.

De overlast voor bewoners van straten met bomen waarin luizen zitten, bestaat vaak uit het vallen van het plakkerige lichaamsvocht van de luizen (honingdauw) uit de bomen en het ontstaan van roetdauw (verkleuring van het blad door schimmel). Het gevolg van de mineermot in de kastanjebomen in onze gemeente is het vroegtijdig verkleuren en vallen van het blad van de bomen.

Voor de bestrijding van luizen zet de gemeente Weert vanaf nu lieveheersbeestjes in. De mineermot wordt bestreden met feromoonvallen. Die vallen werken met natuurlijke stoffen die ook door vrouwtjesmotten worden afgescheiden om mannelijke soortgenoten aan te trekken. Zo wordt de voortplanting verhinderd.
Beide bestrijdingsmethoden zijn heel arbeidsintensief en daarmee kostbaar.

Voor de komende jaren wordt een plan opgesteld over hoe ecologisch en milieuverantwoord om te gaan met de bestrijding van de overlast van luizen en de mineermot in Weert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here