Film Natuur in Midden-Limburg

Op maandag 29 januari om 20.00 uur, zal door de Geschiedkundige en Heemkundige Kring ‘Land van Thorn’ in Zaal Oad Thoear een film van cineast Leo Cupers vertoond worden onder de titel ‘Natuur in Midden-Limburg’. De film bestaat uit twee delen, te weten: Maas, Swalm en Roer en Het Roerdal

De eerste film, Maas, Swalm en Roer van 60 minuten vertoont prachtige plekjes in Midden-Limburg waar wij de parels van de natuur kunnen bekijken en beleven in onze hedendaagse tijd.
De film is een aanrader voor natuurliefhebbers én een breed publiek, er zijn interessante gebieden met mooie, waardevolle vennen die in de loop der jaren in stand zijn gebleven. Hier zijn o.a. veel libellen en insecten te zien. Er komen uiteraard ook talrijke vogels in beeld, plaatsgebonden vogels die het hele jaar in Midden-Limburg verblijven, in en rondom onze wateren en moerassen. Tevens treffen we vogels aan die op doortrek zijn naar het zuiden, zoals bijvoorbeeld lepelaars en een ijsduiker. Aan het eind van de film krijgt u nog een korte impressie van onze Maasplassen met hun recreatieve activiteiten. Leo Cupers heeft 4 jaar aan deze film gewerkt.

De tweede film, Het Roerdal, volgt het leven van de ijsvogel aan en rondom de Roer. Wij zien de ijsvolgeld in de winter op de plek, waar hij stekelbaarsjes vangt en we komen ook andere dieren tegen, die zich in en rond het water bevinden; Bijvoorbeeld de zilverreiger, de blauwe reiger, de wilde zwaan, kraanvogels enz. Verderop in het Roerdal volgen wij in het voorjaar de broedactiviteiten van de ijsvogel en tal van andere dieren. Ten slotte staan we stil bij de ongerepte schoonheid van dit dal, dat een grote natuurlandschappelijke waarde heeft. Deze film duurt 31 minuten.

Leo Cupers maakt al langer dan 40 jaar films. Al zijn films zijn in Limburg in de vrije natuur opgenomen. Ze zijn wetenschappelijk geadviseerd en van deskundig commentaar voorzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here